Hlavní obsah

Babička našla lásku online v Nigérii. Udělal z ní podvodnici

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Bezhlavě se zamilovala do neznámého muže na Facebooku. Ze svého důchodu Američanka našetřila dostatek peněz na to, aby za ním mohla s vidinou svatby odletět do Nigérie. Jenže své srdce i peníze vsadila na špatnou kartu.

Článek

Z muže se vyklubal profesionální podvodník, který ji více než rok držel v hotelovém pokoji. Sama se nakonec z lásky stala kriminálnicí.

„Za láskou a manželstvím proletěla celý svět,“ řekl policejní mluvčí Frank Mba. „Dělo se toho tolik, s čím ona vůbec nepočítala.“ Během patnácti měsíců, údajně pod dozorem 34letého Chukwuebuky Kasi Obiaku, který si u ní zajistil důvěru falešnou svatbou v Lagosu, byla žena „nucena používat svůj americký přízvuk ke čtení podle scénáře a sehrávat různé role, aby tahala peníze od společností a organizací,“ uvedl blíže nespecifikovaně Mba. V jednom z případů například musela předstírat, že je chůva, která je v nouzi a potřebuje peníze.

Utrpení nejmenované důchodkyně začalo loni na Valentýna, kdy odletěla do Lagosu, aby se „konečně potkala s mužem, do kterého se zamilovala na Facebooku“. Nešťastný příběh skončil až tento týden, kdy se do případu obula policie. Žena nyní čeká na uvolnění cestovních restrikcí, aby se mohla vrátit domů. Podvodník Obiaku, mimo jiné studovaný obchodník, je stále vyšetřován.

Situace ženy osvětlila globální fenomén romantických podvodů, kterých mezi Američany v posledních letech stále přibývá. Většina z nich je spojována s Nigérií, kde bují korupce a příležitostí pro mladou, technologicky zdatnou populaci je poskrovnu.

Policie uvedla, že Obiakova strategie je typická pro „yahoo boye“ – tak Nigerijci nazývají ty, kteří se na sociálních sítích zaměřují na osamělé ženy. Yahoo je internetový vyhledávač, který nejdříve poskytoval bezplatné e-mailové účty. V květnu protikorupční policisté provedli nálet na školicí centrum v Lagosu, kde studenti platili za to, že se učili temnému umění online podvodů. Ti nejúspěšnější podvodníci se pak dělí o své scénáře a za to dostávají podíl z dalších úspěšných akcí.

V roce 2015 kvůli obdobným zradám v lásce zklamaní Američané přišli o 33 milionů dolarů, loni už to bylo 201 milionů dolarů. Dvacátníci přišli v průměru o 770 dolarů, padesátníci o dvakrát tolik. Podle údajů FBI se šedesátileté oběti takto připravily v průměru o 3000 dolarů a ty sedmdesátileté o 6450. Trestný čin v mnoha případech oběti ani neohlásí kvůli vlastnímu studu.

Zločinci tohoto typu na sociálních sítích vyhledávají své oběti pomoci klíčového slova „vdova“, yahoo boys pracují ve směnách, aby měli pokrytá všechna časová pásma. Zpracování cíle pak může trvat i měsíce. „Jsou to přímo odborníci na zpravodajskou činnost,“ řekl pro The Times policista Mba. „Aby tato americká žena vykonala celou cestu, musela věřit, že je zamilovaná. Taková manipulace vyžaduje kreativitu a úsilí.“

Reklama

Související témata:

Doporučované