Hlavní obsah

Babiš a Blatný neočkují potřebné. Vakcínu dali svým úředníkům

aktualizováno •

Vedení Státního zdravotního ústavu rozdělilo tisícovku vakcín mezi své pracovníky a jejich příbuzné. S ohroženými skupinami, které by podle všech verzí očkovací strategie měly být očkovány přednostně, mají pramálo společného.

Článek

Minulý týden dostali v kancelářích Státního zdravotního ústavu v Praze zprávu. Přijdou vakcíny na covid-19 a je potřeba je co nejrychleji použít.

Koncem týdne skutečně dorazily. Tisíc nedostatkových dávek od společnosti Pfizer/BioNTech. A zároveň s nimi přišel zaměstnancům ústavu e-mail. Byla v něm tabulka s výzvou, ať se zájemci zapíší na termíny očkování.

Očkovací vakcíny, na které ve stejné době čekaly například desítky zařízení pro nejvíce ohrožené seniory, byly zakrátko v kancelářích rozebrány.

Jak napovídají přehledy a termíny očkování, vakcínu dostávají pracovníci Státního zdravotního ústavu právě v těchto dnech. Tedy v době, kdy je v Česku podle zprávy ČTK naočkováno pouhých šest procent domovů pro seniory, postižené a se zvláštním režimem.

Foto: Seznam Zprávy

Rozebráno! Seznam Zprávy mají excelové tabulky, podle nichž se ve Státním zdravotním ústavu očkovalo.

Jak se to s vakcínami ve Státním zdravotním ústavu dělalo, si Seznam Zprávy nechaly od několika pracovníků popsat.

„Já jsem se prostě zapsala, když to přišlo. Jestli se to ještě rozdělovalo nějak jinak, to nevím,“ říká například Zdeňka H., která v ústavu působí v sekci pokusných zvířat.

V tabulkách očkovaných, které má redakce k dispozici, byla zapsána na třetí straně. Redakce tedy zná celé jméno, ale stejně jako u dalších pracovníků ústavu se rozhodla ho v plném znění nezveřejnit.

Na otázku, zda patří do rizikové skupiny, ke které by se měla vakcína na covid-19 dostat prioritně, Zdeňka H. přesvědčivou odpověď nedala.

„Tak asi jo. Pokud ty vakcíny tady jsou, tak asi v riziku jsme,“ řekla.

Já přece chodím do terénu

Do tabulky očkování se stejně zapsal i další zaměstnanec ústavu František K.

Pracuje na oddělení, které se zabývá hygienou vody. Redakci potvrdil, že už má očkování za sebou a domnívá se, že spolu se svými kolegy riziku nákazy covidem-19 vystaven je.

Já jsem lékař, chodím také do terénu, naposledy jsme s kolegy třeba řešili problémy na několika vodovodech, navštěvovali jsme provozovatele, starosty a setkáváme se prostě s různými lidmi. Máme sice roušku, ale nevíme, jestli ti ostatní jsou, nebo nejsou nakažení,“ obhajuje přednostní přidělení vakcíny František K.

„No tak už nejsem nejmladší, těch vakcín bylo dostatek, tak se prostě přihlásili ti, co o ně měli zájem,“ dodává.

Podle harmonogramu očkování i podle výpovědí některých pracovníků se kromě zaměstnanců ústavu k nedostatkové vakcíně dostávají nyní také jejich příbuzní.

Například spolu s Františkem K. jsou v tabulce ale uvedeni i další čtyři jména stejného příjmení.

„Ano, tohle je možné, ale kolik jich bylo a jací to jsou příbuzní, to vám neprozradím, já o tom tady nerozhoduju, obraťte se na vedení,“ říká oslovený pracovník Státního zdravotního ústavu.

Deset minut na vakcínu

V tabulce očkovaných figurují veskrze všichni zaměstnanci Státního zdravotního ústavu a podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké.

Z tabulky také vyplývá, že očkování bylo rozvrženo do jednotlivých dnů tohoto týdne a že se očkovalo na čtyřech místech přímo v ústavu. Zaměstnanci a příbuzní na očkování chodili po deseti minutách.

Pracovníci Státního zdravotního ústavu jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale mezi zhruba 450 pracovníky ústavu je skutečných lékařů jenom několik desítek. Jinak jde většinou o lékařské pracovníky, hygieniky, výzkumníky anebo úředníky, kteří s pacienty přicházejí do styku ojediněle.

V tabulce je například uveden i vedoucí odboru informatiky. Očkovaný byl dle jmenného harmonogramu už toto pondělí.

Jednoduchou otázku: Už jste byl očkován? však odmítá Jiří H. zodpovědět. „Ano, vakcíny na ústav přišly, ale jestli jsem byl očkován a jak to probíhalo, na to vám odpovídat nebudu,“ sděluje na novinářský dotaz.

Ve středu okolo poledne pak měla přijít s očkováním na řadu žena stejného příjmení. To, že šlo o jeho příbuznou, nevyvrací, ale jasnou odpověď nedává. A i o tom, v jakém vztahu případně jsou, odmítá šéf ústavních informatiků mluvit.

„Ne, já s vámi mluvit nemohu, takže na nic vám odpovídat nebudu.“

Poslal to sám ředitel

Podle informací Seznam Zpráv rozeslal do kanceláří Státního zdravotního ústavu nabídku s očkováním a s termíny samotný ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

Redakce jej požádala o vyjádření, na telefonát nereagoval, pouze napsal, že se ozve. A když ani po několika hodinách slib nesplnil, pokusila se redakce své otázky připomenout prostřednictvím SMS zpráv. Neúspěšně. Nakonec ředitel Březovský do telefonu reportérce slíbil, že odpověď poskytne tiskové oddělení ústavu.

Mluvčí Státního zdravotního ústavu Klára Doláková pak telefonicky - navzdory harmonogramu i výpovědím samotných pracovníků SZÚ - popřela, že by očkovací vakcíny byly dány k dispozici příbuzným zaměstnanců.

V písemném vyjádření nakonec potvrdila, že Státní zdravotní ústav v současné době poskytuje očkování všem zaměstnancům, kteří se podílejí na zajištění základního chodu ústavu. V tiskovém prohlášení ústavu doslova stojí:

„Především se jedná o laboratorní a technické pracovníky, kteří přicházejí do kontaktu s infekčními vzorky, ale i další zaměstnance. V rámci organizačního a technického zajištění očkování byl rozeslán pokyn určený výhradně zaměstnancům SZÚ, aby se k danému očkování přihlásili. Jakmile bude schválena strategie očkování proti covidu-19 a spuštěn centrální rezervační systém očkování, přijmeme nezbytná související logistická i organizační opatření. Zároveň doplňujeme, že se SZÚ v současné době pokouší maximálně reflektovat požadavek vlády na neprodlené zahájení očkování od doby samotných dodávek vakcín na náš ústav, a to tak, aby byl zachován chladový řetězec a další specifické podmínky uchovávání dané vakcíny.“

Podle nejnovějších informací redakce Seznam Zpráv dostali všichni zaměstnanci Státního zdravotního ústavu příkaz, aby se ke kauze nevyjadřovali.

Po zveřejnění článku se k informacím vyjádřil také ministr Jan Blatný. Ten řekl, že si ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského předvolá. „V případě, že by v SZÚ opravdu došlo k tomu, že by nebyla respektována prioritizace tak, jak je nastavena, tak z toho vyvodím jednoznačně důsledky včetně případně osobní zodpovědnosti těch lidí, kteří by s tím byli spojováni,“ uvedl Blatný. Po řediteli bude chtít „nekompromisně vysvětlení“, zatím ale respektuje presumpci neviny.

Kdo měl mít přednost

Výše popsaná očkovací akce v kancelářích Státního zdravotního ústavu se uskutečňuje v době, kdy Česko jen zvolna rozjíždí masivní očkování proti covidu, od něhož si vládní představitelé slibují ukončení koronavirové pandemie.

Ani po třech týdnech od prvního očkování ještě neexistuje rezervační systém pro občany a není znám ani distributor, který bude vakcíny po republice rozdělovat.

Jak ukazuje popsaný případ očkovaných kancelářských zdravotníků, absence rezervačního systému, který by měl podle slibů vlády alespoň omezeně začít fungovat tento pátek, je citelná.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný, stejně jako premiér Andrej Babiš totiž v médiích opakovaně prohlašovali, že první dodávky vakcín, které Česko nakoupilo, dostanou záchranáři, lékaři a zdravotnický personál starající se o pacienty a také zdravotně nejvíce ohrožená skupina občanů - senioři v domovech důchodců.

Ostatně tak to říkají i jednotlivé verze očkovací strategie, které schvaluje vláda. Andrej Babiš ve středu v Brně mluvil o 75 tisících očkovaných, údaje k 6. 1. na stránkách Ministerstva zdravotnictví zatím uvádějí téměř čtyřnásobně nižší počty - necelých dvacet tisíc proočkovaných.

Chtěli by, ale vakcínu nedostali

Z jakého důvodu Ministerstvo zdravotnictví poslalo vakcíny do Státního zdravotního ústavu a kdo o tom rozhodl, není jasné.

Zdroje Seznam Zpráv uvedly, že očkování lidí z kanceláří mělo vládě vylepšit statistiku očkování.

Ale ověřit se to redakci zatím nepodařilo. Tiskové oddělení ministerstva na tuto otázku ani na další s ní související neodpovědělo. Jak tedy měl ústav vakcíny rozdělovat, zda a jaké dostal z ministerstva instrukce, jasné není.

V Česku se přitom vakcína dostala do asi šesti procent domovů pro seniory, postižené a se zvláštním režimem. V České televizi to včera řekl prezident asociace Jiří Horecký.

Zájem o očkování má přitom 73 procent klientů a polovina pracovníků domovů. „V regionech jsou ale ještě zařízení, která úřady kvůli očkování nekontaktovaly. Když domovy údaje k vakcinaci institucím poslaly, nedostaly odpověď,“ přiblížil Jiří Horecký praxi, jak to v Česku momentálně s preferováním očkovaných skupin je.

Ministr Blatný, který s premiérem Babišem nese za očkování hlavní odpovědnost, také před několika dny nařídil šéfům nemocnic, aby zastavili očkování většiny zdravotníků tak, jak začalo v prosinci fungovat. Vakcínu by proto měli dostávat jen zdravotníci, kteří jsou přímo v kontaktu s covidovými pacienty a klienti či zaměstnanci domovů pro seniory.

Aktualizace: V článku byla doplněna reakce ministra zdravotnictví Jana Blatného po zveřejnění článku.

Reklama

Doporučované