Hlavní obsah

Babiš a Fiala snížili daně, teď si musí ještě zachránit pověst

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Boj o daně. Kdo hlasoval s kým?

Reklama

Článek

Vřava kolem chaotického snížení daní úplně rozsekala českou politickou scénu. A všechny z toho bolí hlava. Před jednáním v Senátu se každý snaží zachránit, co se ještě dá. Oč se teď hraje?

Rozhádala se vládní sestava, když koaliční ČSSD a tolerující KSČM nechápou, proč by spolu s hnutím ANO měli pomáhat nejvíc vydělávajícím lidem. Zaskřípalo to ale i v konzervativní opoziční koalici - TOP 09 a KDU-ČSL se zase diví, proč ODS umožnila Babišovi schválit něco, čemu oni říkají „rozpočtový zločin“.

Před jednáním v Senátu, kam teď daňový balíček míří, se všichni snaží rychle zachránit, co se ještě dá. A skoro každý - premiér Andrej Babiš z hnutí ANO, šéf stále ještě vládní ČSSD Jan Hamáček i opoziční lídr Petr Fiala z ODS - posílá do horní komory pozměňující návrhy.

„ODS se snaží zachránit svou pověst rozpočtově odpovědné strany a zároveň také uklidnit znejistělé voliče, kteří se lekli společného hlasování s Babišem,“ říká politická reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková. Občanští demokraté argumentují, že jim nic jiného než hlasovat s Babišem nezbývalo. Díky hlasům Okamurovy SPD a Klausovy Trikolóry by hnutí ANO snížení daní prosadilo. Kdyby u toho ODS nebyla, riskovala by kritiku, že je proti svému ústřednímu slibu.

Premiér Babiš se zase pokouší zachránit zbytky renomé geniálního hospodáře, s nímž razantně vstoupil do politiky. Čím dál víc ale vypadá jako populistický politik, který na jedné straně rozhazuje, na straně druhé snižuje daně - a jen tak zvyšuje dluhy na úkor budoucích generací.

„Nejistý je také postup prezidenta Zemana, zda nakonec zákon podepíše. Se snížením daní souhlasil jen pod příslibem, že to bude jen přechodně na dva roky. Jenže dočasnou platnost poslanci neschválili, takže prezident se může cítit podvedený,“ míní Václav Dolejší.

Hlasovala ODS s ANO, nebo ANO s ODS? Bude chodit Miroslav Kalousek strašit své oponenty ještě v politickém důchodu? A co znamená „sakum pingl“? To se dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Seznam Zpráv Vlevo dole. Poslechněte si ji v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované