Hlavní obsah
Online

Týden před volbami by ANO vyhrálo, ale ztrácí. ČSSD je mimo, Spolu posiluje

Foto: Shutterstock.com

Hnutí ANO vede předvolební průzkumy (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Dění v předvolební kampani sledujeme v online reportáži.

Článek

Co se děje a co kde najdete

  • Do zahájení voleb zbývá 5 dní. Na Seznam Zprávách pro vás sledujeme, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.
  • Kam chtějí politici Česko dovést za čtyři roky? A jak chtějí zlepšit život mladým? I to byla témata předvolební debaty na TV Seznam. Její záznam je ve videu níže.
  • Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.
  • Kdo vyhraje volby? Připravili jsme pro vás vlastní volební model.
  • ANO vede, ale ztrácí hlasy, koalice Spolu posiluje

    Volby by nyní podle průzkumu agentury STEM, který zveřejnila CNN Prima News, vyhrálo hnutí ANO. To se na prvním místě drží s 27,3 % hlasů. Druhá skončila koalice Spolu s 21,4 % a na třetím místě je koalice Pirátů a STAN se 17,4 %. Oproti začátku září a průzkumu od stejné společnosti je ale patrné, že hnutí ANO ztrácí. Tehdy mělo 32,4 %. Lehký pokles zaznamenala i koalice Pirátů a STAN, která měla na začátku září 18 %. Právě tato koalice byla ještě začátkem roku favoritem a jednu dobu dokonce atakovala 30% hranici a byla v čele. Naopak koalice Spolu, která se začátkem roku pohybovala kolem 15 %, pomalu stoupá.

    S 12,3 % by se do Sněmovny dostalo i hnutí SPD Tomia Okamury a hranici pěti procent by pokořili komunisté a přísaha Roberta Šlachty. Naopak 4,4 % by znamenala zásadní neúspěch pro ČSSD Jana Hamáčka, uvádí CNN Prima News.

    Průzkum probíhal v době od 24. září do 30. září 2021 a zúčastnilo se ho 1247 osob nad 18 let.

    Foto: CNN Prima News/STEM

    Volební průzkum STEM.

  • Volby podle průzkumů opět vyhraje ANO

    Sněmovní volby podle průzkumů opět vyhraje vládní hnutí ANO před koalicemi Spolu a Piráty se STAN. Poslanci zůstanou SPD i KSČM. ČSSD naopak hrozí odchod z dolní komory, v níž by tak zůstalo osm stran a hnutí místo původních devíti. Z neparlamentních uskupení má nejblíže k překonání hranice pro vstup do Sněmovny hnutí Přísaha bývalého policisty Róberta Šlachty. Vyplývá to ze srovnání průzkumů, které agentury provedly od letošního května.

  • Piráti a STAN finišují kampaň

    Koalice Pirátů a STAN se chystá na poslední týden kampaně. „Abychom to hnojometčíkům usnadnili, připravili jsme jim takovou malou inspiraci,“ píší Piráti na Twitteru.

  • Poslední díl Otázky pro příštího premiéra

    Od března se ptáme tří nejvážnějších kandidátů na premiéra a dalších politiků na nejdůležitější politické otázky. Těsně před volbami nás zajímá, co říkají voličům, kteří mají obavy z budoucnosti.

    Poslední otázka pro příštího premiéra zní: Co byste vzkázal před volbami lidem, již mají strach ze změn, které přinese budoucnost? Ať už jde o ztrátu zaměstnání v důsledku krize nebo robotizace, Green Deal či klimatickou krizi?

    Odpovědi najdete v následujícím článku.

  • Fiala a Čtvrtníček ve spot zvou lidi k volbám

  • Čtrnáct set kilometrů na reportážních cestách po politických baštách Česka

    Sedm dní, pět obcí, pět politických bašt. Reportér Seznam Zpráv Jan Novák navštívil místa, kde v parlamentních volbách v roce 2017 získala pětice stran největší podporu. Jednotlivé díly právě vycházejí. Jak jeho práce probíhala, si přečtěte v následujícím rozhovoru.

  • Šťastné pondělí analyzuje předvolební spoty

    Volby s sebou nutně přinesou řadu nesnesitelných a asi i nevyhnutelných věcí – krajské volební debaty, Janu Bobošíkovou a hlavně předvolební spoty všech stran. My ve Šťastném pondělí jsme se rozhodli, že vás seznámíme s novými i stále živými trendy a také se zásadními chybami předvolebního vysílání.

  • Babiš a Havlíček otevřeli poslední úsek po rekonstrukci na D1

    Do voleb zbývá šest dní a ministři hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem slavnostně otevřeli poslední zrekonstruovaný úsek na D1. Rekonstrukce vyšla na 21,8 miliardy Kč bez DPH, což je proti původním předpokladům asi o dvě miliardy méně. Dokončení oprav se ovšem zdrželo o tři roky, termín byl dvakrát odsouván.

Reklama

Hlavní zprávy