Hlavní obsah

Teď se bojíme vnějšího světa. Příští rok stoletých oslav může pomoci, doufá expremiér

Na Pražském hradě se odehraje slavnost k významnému svátku ČR. Proč není pozván první polistopadový premiér?

 

Reklama

Podle prvního polistopadového předsedy české vlády Petra Pitharta by lidovci měli podpořit vládu, ve které by ANO bylo – ovšem bez jejího předsedy.

Článek

Petr Pithart ve Výzvě Seznamu mluví o výsledcích voleb a povolebních vyjednáváních, vyjadřuje se i k zítřejším oslavám výročí vzniku Československa na Pražském hradě. Sám na Zemanovu slavnost pozván nebyl – není prý zván už léta.

Bývalý šéf Senátu přiznává, že kdyby prezident Zeman přehodnotil svůj postoj a rozhodl se mu udělit státní vyznamenání, nepřijal by ho. Odmítl už loňskou nominaci Senátu, který ho chtěl na státní vyznamenání navrhnout. Důvod byl, že Pitharta takto ze senátorského seznamu vyškrtl Miloš Zeman už předtím – a udělal to i jeho předchůdce Václav Klaus.

Ve Výzvě Pithart mluví o tom, zda je vůbec s blížícím se stým výročím vzniku Československa co oslavovat – zdůrazňuje především nízké sebevědomí Čechů a touhu nechat se strašit – a následně ukonejšit silným vůdcem typu Okamura či Zeman.

Co se týče příští hlavy státu, není si Pithart jistý, zda by volil Jiřího Drahoše nebo Pavla Fischera, kterého ke kandidatuře v minulosti přesvědčoval. Přál by si však, aby se kandidáti dokázali domluvit, vybrali ze svých řad toho nejsilnějšího a poprosili své voliče o jeho podporu.

Na záznam rozhovoru, v němž Petr Pithart hodnotí i teoretickou možnost druhého kola prezidentské volby s Milošem Zemanem a Tomio Okamurou, se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované