Hlavní obsah

Babiš na oslavách republiky: Rozvod se Slováky nám pomohl

V přímém přenosu na Seznam.cz zahajují Babiš a Pellegrini v Brně obrovské oslavy vzniku republiky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně začal festival Re:publika. Slavnostního zahájení se zúčastnil český a slovenský premiér Andrej Babiš a Peter Pellegrini a také třeba pražská primátorka Adriana Krnáčová nebo hudebníci Tomáš Klus a Jana Kirschner. Sledujte na Seznamu přímý přenos.

Článek

„Je důležité si připomínat ty osmičkové roky,“ prohlásil český premiér s odkazem na výročí sta let od roku 1918, ale také na roky 1948 nebo 1968.

„Náš společný stát trval 75 let. Nazval bych to manželstvím a potom jsme se rozvedli. A po tom rozvodu si myslím, že máme ještě lepší vztahy než předtím,“ dodal s odkazem na společný československý stát.

„Dvacet let žijeme úspěšný příběh,“ doplnil Babiše jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini.

Až statisíce návštěvníků

Festival Re:publika na brněnském výstavišti má rozpočet 128 milionů korun. Uskuteční se od soboty do 17. června v Brně. Kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl očekává několik stovek tisíc návštěvníků.

Na nákladech se podle Anděla 50 miliony podílí město Brno, 50 milionů dalo Ministerstvo kultury, osm milionů přispěl Jihomoravský kraj a zbylých 20 milionů dali různí partneři nejen finančně, ale i prostřednictvím reklamy a dalších předmětů.

„Co se týče účasti, někdo očekává 200 000 lidí, 300 000 lidí, já bych se nedivil ani půl milionu,” řekl Anděl.

Festival má v programu přes 70 koncertů, skoro stejný počet divadelních vystoupení, bezmála 30 tanečních vystoupení, přes 100 filmů, více než 50 besed, 24 výstav a stejně komentovaných prohlídek. Nabídne i více než třicítku druhů sportů a 12 sportovišť. Zajímavou akcí má být setkání 1918 nezadaných lidí z České republiky a Slovenska, kteří budou mít v závěru festivalu rande.

Součástí festivalu je mnoho akcí z kulturní, sportovní i společenské oblasti. K vidění bude devět z 20 pláten Slovanské epopeje, která budou na společné výstavě se 150 Muchovými plakáty.

Podle kreativního ředitele festivalu Pavla Anděla bude v Brně i světová premiéra z oblasti audiovizuální projekce. „Ve stanu o velikosti 20 na 20 metrů bude audiovizuální projekce. Když si člověk stoupne na určité místo, vytvoří to 3D realitu,” přiblížil Anděl.

V připravované expozici bude například 100 českých knih pro dospělé a doplní je stovka knih pro děti. Pozvání do Brna přijala také necelá desítka předních evropských národních baletních souborů. Festival vytvořil i veřejně přístupnou databázi neznámých rodinných příběhů a s nimi souvisejících fotografií, nabídne i folklorní část, v níž vysvětlí rozdíly mezi lidovou hudbou, tancem a oděvem u desítky nástupnických států, které vznikly po rozpadu Rakouska-Uherska.

U zahájení festivalu jsou i zpěvák Tomáš Klus, zpěvačka Jana Kirschner, Rozhlasový Big Band Gustava Broma a dvojník prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Lidem se areál výstaviště otevře v pravé poledne.

Reklama

Doporučované