Hlavní obsah

Babiš a spol. budou řídit pražské ANO, než se zvolí nové vedení

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

ANO v Praze si bude vybírat nového šéfa.

Reklama

O místo předsedy pražské organizace ANO, jejíž lídr v létě rezignoval, mají zatím zájem dva lidé. Teď se čeká na to, až šéf hnutí Andrej Babiš řekne, kdy se bude nový předseda volit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tento týden končí dvouletý mandát vedení pražské organizace hnutí ANO. Náhrada za předsedu a místopředsedy nebude do té doby zvolena, a tak dočasně převezme řízení pražské buňky celostátní vedení v čele s Andrejem Babišem.

Jak pro Seznam Zprávy popsalo několik členů pražské organizace, dosluhující vedení, jehož předseda Jan Říčař v létě rezignoval, původně počítalo, že nový předseda a jeho místopředsedové se budou volit 3. listopadu.

„Ten sněm nikdo vůbec nesvolal,“ řekl pak pro Seznam Zprávy předseda zastupitelského klubu ANO Ondřej Prokop.

A tak se konalo minulou středu jen setkání předsedy Babiše s členy ANO v Praze. První místopředseda pražského ANO Miroslav Nauč uvedl, že se na tomto formátu dohodli. „Že se nejdříve setkáme, sdělíme své představy a možní kandidáti své vize,“ napsal Nauč.

Na post předsedy pražské organizace už oznámili kandidaturu dva lidé – kromě výše citovaného Ondřeje Prokopa je druhým zájemcem o předsednickou funkci restauratér Vojtěch Ryvola, který provozuje Loď Pivovar na pražském Dvořákově nábřeží a byl také asistentem poslance ANO Tomáše Kohoutka. Ten se nyní dostal znovu do Sněmovny.

Jak bylo uvedeno, nynějšímu vedení v Praze končí mandát tento týden. Místopředseda Miroslav Nauč, který po rezignaci Jana Říčaře regionální organizace vede, nevidí problém v tom, že řízení Prahy bude svěřeno do rukou celostátního vedení ANO v čele s Babišem.

„Předpokládám, že krajský sněm, na kterém bude zvoleno nové vedení, bude svolán co nejdříve, aby tato situace netrvala příliš dlouho,“ prohlásil také Ondřej Prokop.

Podle informací Seznam Zpráv se právě on a další adept na předsedu Ryvola v uplynulých dnech také setkali s Babišem.

„Jde mi hlavně o to, aby organizace v Praze nebyla roztříštěná a fungovala,“ uvedl Prokop. „Je ostuda, že třeba na Praze 7 nemá ANO svoji organizaci,“ uvedl Prokop.

Druhý kandidát pak řekl, že také chce, aby se ANO v Praze změnilo. Podrobnosti uvedl v dokumentu, který už minulý týden ve středu předložil pražským členům hnutí při zmíněném setkání.

Podle Ryvoly je například problém v tom, že je hnutí v Praze rozhádané, někteří členové neplatí příspěvky nebo z něho rovnou odchází.

„Já chci kandidovat na post krajského předsedy hnutí ANO Praha proto, že jsem vstupoval do Akce nespokojených občanů 2011 (ANO) a rád bych přinesl pražským členům novou energii, návrat ke kořenům a jasná pravidla. A je pouze na členské základně, zda je spokojena se současným fungováním hnutí ANO, či zda je připravena na změny, které nabízím,“ napsal Ryvola.

Jestli nakonec bude šéfem Prokop, Ryvola, nebo někdo další, není zatím jasné. Čeká se na to, až Babiš a spol. řeknou, kdy se bude nový předseda volit.

Reklama

Doporučované