Hlavní obsah

Babiš a spol. poslali peníze na akci, kterou měli za podezřelou. Teď už se nebojí

Za týdenní využívání závodního okruhu v Brně platí kraj a město 28,5 milionu.

Reklama

Vláda podpoří Velkou cenu Brna 55 miliony, přestože původně dala mnohem méně. Měla pochybnosti, jestli kraj a město neplatí zbytečně moc za nájem závodního okruhu.

Článek

Ještě koncem dubna byli ministři Babišovy vlády přesvědčeni, že letošní ročník motocyklové Grand Prix v Brně má dostat příspěvek 39 milionů. Ani o korunu více.

Ačkoli pořadatelé, tedy město a Jihomoravský kraj, požadovali 65 milionů.

Jak Seznam už minulý týden zjistil, za pokrácením dotace stály informace podpořené konkrétními dokumenty: Podezření, že si pořadatelé najímají závodní okruh asi o než 20 milionů dráž, než za kolik jsou k mání jiné evropské areály.

Jenže vláda v pondělí, po intenzivním lobbingu brněnských politiků, téma Velké ceny znovu otevřela. A schválila finální výši dotace – zvýšila ji na 55 milionů. Politici přitom nedokážou říct, jaké mají záruky, že při pořádání mezinárodních závodů neutíkají peníze.

„Zneužití se nebojím,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v rozhovoru pro Seznam. „Ty peníze dostává Jihomoravský kraj. A je zodpovědností Jihomoravského kraje, aby s těmi prostředky naložil tak, aby to bylo v souladu s rozpočtovými pravidly a zákony,“ dodala.

Primátorka: Srovnání je složité

Smlouva mezi pořádajícím spolkem, zřízeným krajem a městem, a akciovkou Automotodrom Brno, říká, že zhruba týdenní pronájem okruhu stojí 28,5 milionu. Už loni, když pořadatelé žádali o dotaci Ministerstvo školství, se na financování podrobně podívali najatí hodnotitelé.

A náklady na akci označili za přemrštěné – i právě kvůli pronájmu. Z dostupných informací se totiž dozvěděli, že maďarský Hungaroring (kde se jezdí dokonce Formule 1) nebo německý Sachsenring si účtují přibližně od pěti do sedmi milionů týdně. A navíc jsou v ceně i služby, které se v Brně platí zvlášť.

„Ty argumenty přesvědčily i zbytek vlády k tomu, že hlasovala pro výši dotace 39 milionů korun,“ potvrdil minulý týden ministr školství Robert Plaga (ANO), proč ministři v dubnu nehlasovali pro celou 65milionovou dotaci.

Pondělní jednání vlády ale situaci změnilo a pořadatelům nakonec připadne o 16 milionů víc.

Ani brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) přitom neví, jestli je výše nájmu přiměřená. A z jejího vyjádření pro Seznam vyplývá, že si to v roli zástupce pořadatelů ani neplánuje zjišťovat. „Myslím, že se to dá těžko zhodnotit, protože v České republice není žádný takový okruh. Takže to srovnání může být jen s těmi zahraničními, a to je vždycky složité,“ řekla primátorka Vaňková.

„Dáme 55, dostaneme 166 milionů”

Vláda se v pondělí usnesla, že v Česku vidí dvě akce, které je nutné podpořit ze státního rozpočtu: karlovarský filmový festival a pak právě Moto GP v Brně. Srpnovou akci, na níž se podle údajů pořadatelů sjede do Brna 200 tisíc motocyklových fanoušků.

„My sice vynaložíme 55 milionů, ale zhruba jenom na DPH se vrátí do státního rozpočtu 166 milionů,“ vypočítala ministryně financí Schillerová.

Politici z pořadatelského spolku i zástupci Automotodromu Brno, který ovládá Karel Abraham, byli po dubnovém zkrácení dotací rozzlobení – a nejvíc na ministra školství Plagu, jehož úřad předložil ministrům podklady, proč je rozumnější závody podpořit ne 65, ale 39 miliony.

A pobouřila je i slova, která Plaga – mimochodem sám z Brna – pronesl pro Seznam ohledně sporného nájmu. Tedy že částka, kterou ve srovnání se zahraničím platí v Brně, je vysoká.

„Pan ministr Plaga mě svými výroky nepřekvapuje, protože dlouhodobě se snaží Moto GP v Brně zrušit. Jaký je jeho důvod, to nevím,“ prohlásil jihomoravský hejtman Bohumil Šimek z ANO. Ivana Ulmanová, ředitelka Automotodromu Brno, zase řekla, že Plagovým číslům o cenách v Brně a na Hungaroringu nevěří. Ta ministrova prý mohou vycházet z „obyčejného“ nájemného – tedy ne pro velké akce tipu Grand Prix. U těch bývá podle Ulmanové cena vyšší.

„Zabezpečení je úplně jiné, přípravy jsou úplně jiné, pronajímá se celý areál, který je obrovský. Takže tohle jsou smyšlenky,“ uvedla Ulmanová.

Reklama

Doporučované