Hlavní obsah

Babiš a spol. selhali. Roušky stále nejsou, byly uzavřeny první ordinace

Foto: Profimedia.cz

Kraje sice sehnaly roušky pro své nemocnice, ochrana pro lékaře a sestry ještě ale chybí v ambulancích praktiků a specialistů.

Reklama

Kraje shání ochranné pomůcky pro praktické lékaře a také pro domovy seniorů.

Článek

Hejtmani začali řešit nedostatek ochranných prostředků pro nemocnice, lékaře a domovy seniorů po svém.

Na začátku týdne se většina podle zjištění Seznam Zpráv shoduje, že už má – aspoň na několik příštích dní – zařízené ochranné roušky a respirátory pro své nemocnice.

Nadále však v řadě krajů chybějí ochranné pomůcky pro praktické lékaře a také pro různé domovy pro seniory či osoby s postižením.

V čase, kdy země čelí historické epidemii nakažlivé nemoci, tak vláda není stále schopna zajistit těm nejdůležitějším – lékařům, sestrám a ošetřovatelům – ochranu. A to přesto, že už koronavirová epidemie se šíří světem od začátku roku a první nemocní se v Česku objevili už před více než dvěma týdny.

Kraje se proto netají, že musely vzít znovu věc do svých rukou.

„Nemocnice jsou zásobené tak na týden, to se podařilo vyřešit. Čekáme, co nám ještě dodá vláda, ale řešíme si to po vlastní ose,“ řekl pro Seznam Zprávy liberecký hejtman Martin Půta (Starostové).

„Teď jsme na tom vcelku dobře. S tím, co nám dneska přijde, s čím počítáme, tak bude sanováno zhruba deset dní,“ popsal zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Ale pozor, nemáme v tuto chvíli ještě respirátory pro sociální služby a praktické lékaře,“ dodal.

Podobně jsou na tom také na Ústecku.

„Měli jsme připravené sklady, ale na to, co nám přišlo, by stačilo jedno auto,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD) s tím, že během víkendu dostali zhruba 4300 respirátorů. Ty šly prioritně do ústecké nemocnice a na záchranku.

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček pak o víkendu situaci popsal ještě barvitěji: Co jsme dostali od vlády, bychom si mohli odnést v taškách, uvedl pro Seznam Zprávy.

Pardubický kraj pak má zhruba dva tisíce kusů respirátorů. „To je na několik dní. Dnes by nám měli přivézt další,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

„Nemocnice akutní péče je mají. Dáváme je dále na infekční oddělení a záchranku. Situace není veselá. Bereme to jako nouzové zásobování,“ dodal Netolický.

Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (hnutí ANO) uvedl, že obdrželi stovky kusů respirátorů, které dali záchranářům a do Fakultní nemocnice Brno.

„Pro krajské a městské nemocnice nebylo doposud dodáno nic, využíváme dosavadních zásob, vypomáháme si vlastními nákupy dle možností,“ uvedl Šimek. Další dodávku respirátorů očekává podle svých slov v druhé polovině týdny.

Kvůli nedostatku ochranných pomůcek – zejména pak roušek, se potýkají s problémy další: zejména praktičtí lékaři nebo i různé ambulance. Někteří uzavřeli ordinace a fungují jen v takzvaném nouzovém režimu. Jde třeba o doktory z polikliniky v pražském Barrandově, v plzeňské poliklinice Bory nebo v Ostravě.

„Některé ambulance mají uzavřený provoz z důvodu karantény, většina ambulancí je v provozu na ‚nouzový režim‘, ošetřují pouze po telefonické konzultaci, nedělají se prevence a vyšetření, která nejsou nezbytná,“ uvedla Anna Wanotová z ostravské polikliniky Hrabůvka.

Polikliniky ze sítě EUC své pobočky a ordinace nezavírají. Otevřely takzvanou virtuální kliniku. Jde podle mluvčí EUC Evy Hokrové o chat, kde se pacienti mohou lékaře zeptat na vše, co je zajímá.

„Zatím jsme virtuální kliniku otevřeli pro pacienty registrované u našich praktických lékařů. Pracujeme na tom, abychom ji v řádu dnů spustili plošně pro všechny zájemce,“ uvedla Hokrová.

Kraje si také shání pomůcky vlastní cestou. „Máme tu někoho, kdo nám tu šije roušky z nanovláken. Ty bychom chtěli v první fázi distribuovat praktickým lékařů a pak pediatrům,“ popsal situaci na Liberecku hejtman Půta.

„Kdyby roušky měli od státu všichni, nemuseli být lidé v karanténě,“ dodal ještě hejtman Půta.

Pardubický nebo Ústecký kraj dostává nabídky od firem, které jim dodání ochranných pomůcek nabízí. Jenže třeba Ústecký kraj nechce předem platit zálohy.

„Většina firem si říká o zálohy, ale to nechceme. Chtějí třeba i padesát procent,“ uvedl Klika.

„Také se nám nechce vykrývat všechny nabídky, protože nikdy nevíte, jestli někdo nevyužívá krizové situace, aby zbohatl,“ řekl Netolický.

Zlínský kraj – jak uvedl hejtman Čunek – má pro takové případy svůj systém. Peníze jako zálohu dávají do notářské úschovny. „Když nám to nedojde, peníze si vezmeme. V opačném případě jim peníze vyplatíme,“ popsal Čunek.

Řada českých nemocnic říká, že roušek má nyní dostatek. Respirátory podle nich pak nejsou potřeba všude. Využívají se jen na některých odděleních.

„Tam, kde je standardní oddělení, leží tam pacienti, kteří už tam byli, a při zákazu návštěv se nepředpokládá, že ten pacient je nemocný. Lékaři se chovají normálně. Nemusí mít respirátor, mají jen roušku,“ uvedl Čunek.

„Ve chvíli, kdy se u pacientů objeví příznaky, dává se respirátor,“ dodal zlínský hejtman, jak se nedostatkové ochranné pomůcky přidělují.

Reklama

Doporučované