Hlavní obsah

Babiš, Agrofert a střet zájmů. Transparency International podává do Bruselu druhý podnět

Připomeňte si: Transparency chce prošetřit, jestli Agrofert dosáhne na dotace právem.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Podnět se týká podezření na porušení unijních předpisů. Organizace má za to, že český premiér je i nadále ve střetu zájmů. Z titulu své funkce má vliv na to, kam putují evropské peníze. Přičemž své firmy, které dotace čerpají, sice zaparkoval do svěřenských fondů, podle aktivistů šlo však jen o zástěrku. Andrej Babiš podle nich nadále zůstal ovládající osobou.

Článek

Česká pobočka Transparency International odeslala ve středu Evropské komisi podnět kvůli podezření na střet zájmů premiéra Andreje Babiše.

„Podnět i otevřený dopis je adresován Generálnímu ředitelství Evropské komise pro regionální politiku a Generálnímu ředitelství pro zemědělství,“ stojí v tiskové zprávě společnosti. „Podnět se týká podezření na porušení unijních předpisů, konkrétně čl. 57 nařízení (EU, Euratom) č. 966/2012 a čl. 61 nařízení (EU, Euratom) 2018/1046. Z nich mimo jiné vyplývá, že osoby podílející se na plnění rozpočtu – včetně vnitrostátních orgánů – se zdrží jakéhokoliv jednání, jež by mohlo uvést jejich zájmy do střetu s finančními zájmy EU.“

Transparency International se domnívá, že Babiš nadále ovládá holding Agrofert a vlastnictvím médií porušuje zákon. „Z veřejně dostupných informací lze vyčíst, že ve vztahu ke svěřenským fondům se jeho osoba nachází v pozici zakladatele a zároveň obmyšleného, což mu umožňuje je přímo či nepřímo ovládat,“ argumentuje TI.

Babiš tvrzení TI odmítá a tvrdí, že šéf organizace David Ondráčka vede proti němu účelovou kampaň. „TI nemá žádné důkazy, že bych jakkoli firmu nebo média ovlivňoval, protože je ani mít nemůže, nic takového se neděje,“ napsal Babiš před časem.

Připomeňte si: David Ondráčka ve Výzvě Seznamu.Video: Seznam Zprávy

Vážné podezření, že je Andrej Babiš skrze svůj svěřenský fond ve střetu zájmů, začíná rezonovat už i v Bruselu. Skupina Zelení/EFA v Evropském parlamentu žádá bruselskou administrativu, aby případ českého premiéra prošetřila.

Deník Neovlivní.cz upozornil, že Evropská komise aktuálně musí řešit i to, jestli s Babišem vůbec může řešit rozpočtové otázky, když holding Agrofert z jeho svěřenského fondu patří mezi velké příjemce unijních dotací.

Evropský parlament před pár týdny schválil nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací, která zakazují politikům v exponovaných funkcích pobírat dotace. Stejně tak zakazují lidem, kteří je pobírají nebo z nich mají osobní prospěch, vyjednávat o záležitostech unijního rozpočtu.

Reklama

Doporučované