Hlavní obsah

Babiš: Až se děti vrátí do škol, čekají je testy dvakrát týdně

Foto: vláda.cz

Firmy by dle představ premiéra měly pomoci s očkováním.

Reklama

Podle premiéra by se mohlo očkovat i v obchodních centrech.

Článek

Plán testování na koronavirus po zářijovém návratu dětí do škol předloží ministerstva zdravotnictví a školství vládě teprve příští týden v pondělí. Premiér Andrej Babiš už ale oznámil, jak to bude. V rozhovoru pro deník Právo doslova uvedl: „Teď víme, že po návratu dětí je budeme testovat dvakrát týdně minimálně do 10. září.“

V pondělí se přitom strhla přestřelka mezi ministerstvy školství a zdravotnictví. Robert Plaga, šéf resortu školství, kritizoval ministerstvo zdravotnictví, že stále mění parametry a nemá plán připravený včas tak, aby se s ním mohly vypořádat školy.

Jak řekl, v poslední verzi materiálu ho překvapilo rovněž to, že by se školáci měli testovat hned 1. září. V předešlém návrhu to podle něj mělo být od 6. září. Ministerstvo školství podle něj upozorňovalo na to, že testování první školní den by zkomplikovalo například nástup prvňáčků do škol. „Pokud to má být jen screeningové vyšetření mapující situaci v populaci, tak snad není problém, aby to proběhlo jiný den než 1. září,“ dodal.

„Ministerstvo zdravotnictví usilovně pracuje na přípravě plánu testování v souvislosti s návratem dětí do škol a průběžně v tomto směru s ministerstvem školství komunikuje. Cílem je nastavit testování tak, abychom zajistili všem žákům bezpečný návrat do školních lavic a současně umožnili hladký start nového školního roku,“ reagovalo ministerstvo zdravotnictví. Následně oba ministři přislíbili, že plán projedná vláda příští pondělí.

Zvažujeme očkování v obchodních centrech. My budeme hledat cesty, jak lidi oslovit bez registrace. Například v obchodním centru v Praze na Chodově by mohla mít stánek Thomayerova nemocnice, kde budou oslovováni lidé, které přímo na místě zdravotní sestra naočkuje.
Andrej Babiš, Právo, 23. 6. 2021

Andrej Babiš už má ovšem dle rozhovoru jasno. V deníku Právo dnes vysvětluje, proč od července nebudou testy povinné ve firmách. Podle expertů není plošné testování nutné, když není v populaci velký výskyt viru. Kapacity firem tak chce premiér napřít do očkování.

„V momentě, kdy se dostaneme do stadia, kdy už v očkovacích centrech nebude o očkování zájem, tak chceme hlavně, aby nám zejména firmy pomohly tím, že osloví své zaměstnance, aby je přesvědčily, že očkování je vyřešení všeho. Kdo bude očkovaný, nebude muset chodit na test. To je motivace,“ uvedl premiér. A hned pokračoval s odhalováním školních plánů: „A stejně tak to bude s návratem dětí do škol po prázdninách. Naočkované děti nebudou testované. Teď víme, že po návratu dětí je budeme testovat dvakrát týdně minimálně do 10. září.“

Kromě toho uvedl, že chce přiblížit očkování k lidem například tím, že by se očkovalo v obchodních centrech a bez registrace.

Reklama

Doporučované