Hlavní obsah

Babiš: Předčasné volby nikdo nechce. ČSSD jsem nepochopil, poradím se s prezidentem

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Předčasné volby nikdo nechce, musíme najít jiné řešení, aby vznikla vláda co nejdřív, protože už jsme všichni z toho unavení,” řekl Babiš před otevřením Kramářovy vily na otázky novinářů.

Článek

Pro premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) bude při dalším postupu při sestavování vlády zásadní stanovisko prezidenta republiky Miloše Zemana. S prezidentem se podle svých slov sejde v úterý večer.

„K variantě předčasných voleb se nepřikláníme, byla by to úplně poslední varianta, kterou bychom zvažovali,“ řekl místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec. Podmínky, které si sociální demokraté kladli, především post ministra vnitra, byly pro hnutí ANO prý nepřijatelné.

Jestli bude strana vyjednávat i s dalšími partnery, není zatím jasné. „Teoreticky přichází v úvahu společný kabinet s komunisty a SPD, měli bychom ve Sněmovně 115 poslanců. Takové spojení by ale mělo řadu podmínek. Musíme tedy posoudit všechny varianty,“ uvedl Brabec.

„Andrej Babiš a jeho tým dělá, že maká, a přitom těmito kroky činí opak a brzdí důležité zákony a práci ostatních,“ uvedl pro Seznam předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podobně, ale ostřejšími výroky, hodnotí situaci Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

„Je to ostuda ANO a manažerské selhání premiéra v demisi. Jeho taktika zdechlého psa na stole, berte neberte, nezřízené osobní ambice, ješitnost, neschopnost sebereflexe a arogance má za důsledek půl roku bez vlády s důvěrou a permanentní krize,“ řekl.

Reklama

Doporučované