Hlavní obsah

Babiš bude ve čtvrtek s ODS řešit možnou vládní koalici. ČSSD přemýšlí, jestli mají další jednání s ANO smysl

Babišova budoucí koalice.Video: seznam

 

Reklama

Andrej Babiš oznámil, že se ve čtvrtek sejde se zástupci ODS. S ČSSD bude řešit, zda má vůbec smysl společně dál o vládní koalici jednat.

Článek

Vyjednávání o vládě - alespoň podle výroků jednotlivých politiků - jako by se vracelo zase na začátek.

Šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš bude ve čtvrtek jednat s předsedou ODS Petrem Fialou o případné vládní spolupráci. Chce od něj slyšet oficiální stanovisko strany. Babiš to v pondělí řekl ČTK a České televizi po jednání vedení hnutí ANO. Podle něj jsou z ODS slyšet nejednotné názory. Hodlá proto s Fialou jednat mezi čtyřma očima.

Šéf ODS Petr Fiala se „nabídkou“ Andreje Babiše odmítl zabývat. „To nikdo nemůže myslet vážně,“ uvedl Fiala pro Seznam.

Hnutí ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. Policie Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo. O možné podpoře nyní Babiš jedná se sociálními demokraty, vedle programových shod ale ČSSD podmiňuje svoje vládní angažmá dohodou o mechanismech vládnutí, například tím, že nebude moct být jako menší koaliční partner přehlasována.

Ve čtvrtek dopoledne bude Babiš jednat také s hnutím SPD a KSČM, s nimiž se v řadě bodů shoduje. Komunisté po kauze Zdeňka Ondráčka, který odstoupil z čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS, mluví o tom, že ztratili k Babišovi důvěru. A nyní zaznívá ostrá kritika i z řad ČSSD.

Setkat by se měl Babiš také s vyjednavači ČSSD, od kterých očekává personální otázky.

„Budeme chtít od Andreje Babiše slyšet, zda má smysl v jednáních vůbec pokračovat,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček pro Seznam.

Reagoval tak na výrok Andreje Babiše, že zvažuje, zda neoslovit k vyjednávání o vládě ODS. Další sociální demokraté jsou přesvědčeni, že takový výrok může přimět členskou základnu, aby v referendu o vstupu do vlády hlasovala proti.

Co dalšího k tomu šéf ODS řekl? A jak výrok Babiše interpretují v ČSSD? Podívejte se na video v článku.

Reklama

Doporučované