Hlavní obsah

Babiš by měl podat kompetenční žalobu, říká Onderka k odmítnutí Šmardy. Opozice chystá mimořádnou schůzi

První místopředseda ČSSD Roman Onderka mluvil o situaci ohledně ministra kultury ve Večerních zprávách Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Miloš Zeman odmítl jmenovat kandidáta ČSSD do funkce ministra kultury. Předsednictvo se kvůli tomu plánuje sejít příští týden.

Článek

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček by se měl obrátil na premiéra Babiše, aby podal na prezidenta kompetenční žalobu. Takový je hlavní krok, který by měla nyní ČSSD udělat v kauze kolem ministerstva kultury, kde prezident Miloš Zeman ve středu odmítl kandidáta Michala Šmardu. Myslí si to alespoň stranický místopředseda Roman Onderka.

„Vyjasnila by se tak situace ohledně ústavy a Česká republika by měla jasno v tom, jakým způsobem může prezident České republiky postupovat v případě, že mu premiér navrhne svého člena vlády, tedy ministra,” řekl Seznamu místopředseda ČSSD.

Jan Hamáček má sice od předsednictva strany jasný mandát, že v případě potřeby může odvolat vládní ministry z řad sociální demokracie, podle Onderky je ale v první řadě potřeba komunikovat, a ne hrozit odchodem z vlády. „Jakmile se příští týden vrátí předseda Hamáček z dovolené, budeme spolu – mám na mysli místopředsedové a předsedové – diskutovat,” řekl pro Seznam Zprávy Onderka. Hned poté by podle vyjádření místopředsedy měla proběhnout schůze s premiérem Andrejem Babišem, kde by si s předsednictvem měli vyjasnit, jakým způsobem chce předseda vlády situaci řešit.

„Ústava dle většiny ústavních právníků České republiky mluví jasně – prezident má jmenovat. Miloš Zeman tak nečiní, takže si myslím, že kompetenční žaloba je v tomto případě na místě,” dodal Onderka.

Pokud se premiér k situaci nevyjádří do konce týdne, hodlá se jí zabývat i samotná Poslanecká sněmovna. Poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL) na svém Twitteru uvedl, že bude v tomto případě iniciovat svolání mimořádné schůze, na níž by Sněmovna projednala ústavní žalobu na prezidenta. „Není možné jen komentovat a říkat, jak je prezident v rozporu s ústavou, a nic nedělat a dívat se, jak je zde víc a víc ničen ústavní systém a nejsou respektovány základní principy státu,” tvrdí ve svém příspěvku Jurečka.

Prezident Miloš Zeman odvolal Antonína Staňka (ČSSD) z postu ministra kultury na konci července, požadavek na jeho stažení z funkce však přišel již v květnu. Sám Staněk tenkrát oznámil, že na konci měsíce rezignuje, a to kvůli kritice za odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Zeman tehdy nejprve jeho demisi odmítl, na návrh premiéra Andreje Babiše pak odvolání ministra po týdnech sporu přijal. Sociální demokracie následně na místo navrhla svého kandidáta, místopředsedu strany Michala Šmardu. Prezident však nominanta ČSSD tuto středu odmítl s tím, že podle něj nemá „elementární odborné předpoklady“.

Šmarda se zatím k nejnovějšímu stanovisku Hradu odmítl vyjádřit. „Nezlobte se, napřed si to chci sám přečíst, zatím k tomu nic říkat nebudu,“ řekl Seznamu z dovolené. Pro ČT poté dodal, že jeho důvěra v koaliční projekt ČSSD s hnutím ANO je otřesená.

Reklama

Doporučované