Hlavní obsah

Celé to začala moje bývalá zhrzená zaměstnankyně. Lži, říká Babiš a úkol Sněmovny nesplní

Rozhovor s Andrejem Babišem.

 

Reklama

Ministr financí Andrej Babiš dostal čas do konce dubna vysvětlit nejasnosti kolem svých příjmů a daní. Všechno už jsem řekl, reagoval šéf hnutí ANO. Ať mě Sobotka klidně odvolá.

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by měl vyvrátit do konce dubna „vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. V usnesení to ve středu požaduje Sněmovna.

Pokud předseda hnutí ANO požadavek nenaplní, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl podle dokumentu, pro který hlasovali také koaliční lidovci, vyvodit vůči Babišovi důsledky.

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ale považuje diskusi ve Sněmovně za manipulace a lži. Usnesení poslanců odmítá a nic nebude zdůvodňovat. Klidně ať mne Sobotka odvolá, bude čas na kampaň, reagoval ministr financí v rozhovoru pro Seznam Zprávy (pusťte si jeho výroky v úvodním videu).

Návrh usnesení formálně podala vládní KDU-ČSL. Jde o mírně upravený text, který připravil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pokusili jsme se v Poslanecké sněmovně kultivovat návrh usnesení Miroslava Kalouska tak, aby nebyl útočný a osobní a zároveň, aby byl věcný. Myslím si, že se nám to podařilo," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Ve vládě nesedíte s lidmi kvůli tomu, že je to pro vás příjemné nebo protože z toho máte rozkoš," poznamenal šéf lidovců.

Pusťte si video: Proč lidovci „potopili" koaličního partnera Babiše:

Záznam brífinku KDU-ČSL.

Babiš se jednání Sněmovny neúčastnil. Podle Bělobrádka tak ukazuje, že má „na háku jak občany, tak Poslaneckou sněmovnu".

Kalousek před novináři konstatoval, že Babišovým heslem je zřejmě: „Všeci kradnú, iba já legálně čerpám a optimalizuji." Na dotaz, co bude dělat v případě, že Sobotka nevyhoví usnesení Sněmovny, řekl, že nebude podezírat premiéra z toho, že bude ignorovat Sněmovnu.

Miroslav Kalousek poté, co Sněmovna přijala usnesení o daňových nesrovnalostech ministra financí.

Prodej bezcenného majetku vlastní společnosti za půl miliardy je podle Kalouska učebnicový daňový podvod, o kterém jsou vyučováni inspektoři daňové správy. „Neumím si představit věrohodné vysvětlení, ale třeba je to něco, co si zatím představit neumím," konstatoval.

Podívejte se, co se dělo kolem Babišova majetku ve Sněmovně:

Debata o Babišových daních ve Sněmovně.

Sněmovna také podpořila dřívější usnesení svého rozpočtového výboru, který se firemními korunovými obligacemi zabýval. Výbor sdělil, že existují doložitelná podezření, že některé společnosti a jejich vlastníci mohli v roce 2012 při vydávání korunových dluhopisů zneužít nebo obcházet daňové zákony. Výbor požádal finanční ředitelství, aby vydalo metodický pokyn k prověření těchto emisí.

Sněmovna hlasovala o usnesení po bodech, celkem třikrát. Zhruba ze 130 přítomných zákonodárců je pokaždé podpořilo více než 90 z nich, proti byli vesměs jen zástupci za hnutí ANO.

Reklama

Doporučované