Hlavní obsah

Babišovy dva dny volna za očkování: Bude to stát 21 miliard, počítá ekonom

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš (ANO) navrhuje odměnu pro státní zaměstnance.

Reklama

aktualizováno •

Nový návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) dát dva dny volna, a to i zpětně, všem naočkovaným zaměstnancům ve státní sféře, by pro rozpočet znamenal výdaje navíc. Účet by odpovídal 21 miliardám korun, odhaduje ekonom Lukáš Kovanda.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje odměnu pro státní zaměstnance, kteří se nechali očkovat. Chce jim dát dva dny placeného volna navíc.

Podobné benefity za očkování už zaměstnancům dávaly některé soukromé firmy, ať v podobě placené dovolené či finanční odměny.

„Myslím si, že dva dny volna mohou být dodatečný argument, proč se nechat naočkovat rychleji. Někteří lidé si řekli, že se nechají naočkovat až na podzim, ale ne teď v létě. Pokud se tím očkování urychlí, bude to jen dobře,“ uvedl pro SZ Byznys Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Samozřejmě to bude znamenat náklady navíc. Musíme to ale srovnávat s tím, že tady pak bude méně nemocných lidí…
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace mají aktuálně 482 270 zaměstnanců. Podle Prouzy se to chodu aparátu ani financí nijak zásadně nedotkne.

„Samozřejmě to bude znamenat náklady navíc. Musíme to ale srovnávat s tím, že tady pak bude méně nemocných lidí a menší tlak na omezování ekonomiky,“ myslí si Prouza a dodává, že tím pádem na vyšší proočkovanosti můžeme vydělat mnohem víc, než když zaplatíme ty dva dny dovolené navíc.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank a člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy připraví tento bonus českou ekonomiku o 21 miliard korun.

„Pokud by se za očkovaní státní zaměstnanci dočkali dvou dnů placeného volna už letos, a pokud by navíc vyslyšeli premiérovu výzvu také firmy a podniky soukromé sféry, dále kraje a obce, přijde česká ekonomika za den takového volna navíc o zhruba 15,3 miliardy korun,“ říká Kovanda.

Národní rozpočtová rada je ale ve vyčíslení ekonomických dopadů volných dnů opatrnější. „V tuto chvíli není možné specifikovat čisté náklady na toto zvažované opatření, protože s růstem proočkovanosti populace by se mělo ušetřit na testech, i na léčbě. Navíc není jasné, kdo skutečně bude mít nárok na zmiňované dva dny volna,“ odpověděla na dotaz SZ Byznys předsedkyně rady Eva Zamrazilová.

Podle ní také není jasné, jestli toto opatření bude platit pro všechny státní zaměstnance, nebo jen pro úředníky. „Pro zaměstnance pod státní službou to má být dané, pro ostatní státní zaměstnance pouze doporučení pro jejich vedení,“ říká Zamrazilová.

Vláda doporučuje, aby podobnou motivaci daly svým zaměstnancům i kraje, obce a privátní firmy. „Myslíme, že u některých očkování mělo nějaký dopad, měli teplotu, necítili se dobře. Lidé si to zaslouží. Podstata je, že v tom vidíme motivaci k očkování,“ doplnil Babiš.

Pro lidi montující autodíly bude za očkování zajímavější finanční odměna.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Podle Prouzy je ale na každé soukromé společnosti, aby si řekla, jestli dva dny volna svým zaměstnancům nabídne či ne. „Záleží na tom, jak lidi zaměstnává. Například pracovníci v reklamní agentuře ocení více dva dny volna, ale pro lidi montující autodíly bude za očkování zajímavější finanční odměna,“ říká Prouza.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Zamrazilová souhlasí s částí o čerpání volna na zotavení, nicméně nerozumí, proč by mělo platit pro všechny naočkované od 1. ledna, tedy i zpětně.

„Vzhledem k tomu, že očkování v některých případech doprovází vedlejší účinky, je vhodné, když stát umožní lidem čerpat dva dny volna na zotavení, což ostatně již takto činí řada soukromých firem. Lze říci, že stát jde v tomto smyslu příkladem. Nerozumím ale tomu, proč by mělo opatření mít i zpětnou platnost,“ řekla Zamrazilová.

Vláda chce návrh projednat v pátek ráno. Návrh kabinetu předloží sám Babiš. Informoval o tom novináře po jednání s předsedou Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavlem Bednářem.

Reklama

Doporučované