Hlavní obsah

Babiš chce dodat českým firmám cizince. Co když tu budou chtít zůstat, ptá se expert

České firmy zájem o zahraniční pracovníky mají.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš chce českým firmám usnadnit získání zahraničních pracovníků ze zemí mimo EU. Vláda podle něj projedná možnost zavedení mimořádného ročního pracovního víza pro tyto cizince. „Toto řešení je podle mě nekoncepční, neřeší, co s těmi lidmi bude dál, pokud by tady chtěli zůstat. Neřeší ani možnost přivést sem jejich rodiny,“ myslí si Matěj Bejček ze spolku InBáze.

Článek

Spolek InBáze se dlouhodobě snaží pomáhat cizincům se začleněním do české společnosti a řeší s nimi samozřejmě i jejich pracovní problémy.

„Obracejí se na nás, pokud zaměstnavatel nějakým způsobem porušuje jejich práva. Nemusí se ale jednat o ilegální práci, těch problémů je celá řada,“ říká Matěj Bejček.

To, že Česká republika potřebuje lidi ze zahraničí, je fakt známý poměrně dlouho a souvisí především s velmi nízkou nezaměstnaností. Proč sem ale nechtějí jít pracovat lidé ze zemí EU, když je česká ekonomika v tak dobré kondici? „Často se jedná o takové, řekněme, podřadné práce, které nikdo moc dělat nechce. A to finanční ohodnocení taky nebývá tak vysoké, aby sem přilákalo lidi z Unie,“ doplňuje Bejček.

České firmy ale o zahraniční pracovníky zájem mají. A obracejí se kvůli tomu i na spolek InBáze. „Ta motivace může být různá. Některé firmy skutečně hledají prostě levnější pracovní síly, ale některé společnosti nabízejí i seriózní podmínky. Jen na vyčerpaném českém pracovním trhu dostatek lidí neseženou, a tak se obrátí na nás,“ uzavírá Matěj Bejček.

Reklama

Související témata:

Doporučované