Hlavní obsah

Babiš chce kvůli své dluhopisové kauze zdanit tisíce investorů

Koho zasáhne Babišův plán, jak smést ze stolu vlastní kauzu jednokorunových dluhopisů?Video: Adam Junek

 

Reklama

Ministr financí chce od příštího roku zavést daň na osvobozené dluhopisy.

Článek

Zavedu daň na výnosy ze všech jednokorunových dluhopisů, které od ní dosud byly osvobozeny. To je reakce ministra financí Andreje Babiše na jeho vlastní kauzu s nákupem takovýchto cenných papírů společnosti Agrofert za 1,5 miliardy korun. Snaha umlčet kritiky, že jako ministr financí optimalizuje daně ve velkém, tak má dle jeho plánu zasáhnout i tisíce drobných investorů.

Nová daň by mohla dopadnout i na ty, kteří v minulosti půjčovali státu. Právě díky státním dluhopisům vydaným v roce 2011 byl „posvěcen“ trik s vydáváním jednokorunových cenných papírů. Vzhledem k tomu, že se podle zákona zaokrouhlovala vypočítaná daň z výnosu na celé koruny, vycházela v případě jednokorunových dluhopisů na nulu. Postupně takto Ministerstvo financí tehdy vedené Miroslavem Kalouskem vydalo jednokorunových dluhopisů za 67 miliard korun.

Lákadlem byla právě i nulová daň. Tu ale nyní hodlá ministr Babiš zrušit.

„Navrhnu, aby se z jednokorunových dluhopisů vydaných i před rokem 2013 platila daň. Ve Sněmovně je návrh, aby se zvýšila daňová sleva pro dárce krve, tak k tomu načtu pozměňovací návrh, aby i jednokorunové dluhopisy podléhaly dani od 1. ledna 2018,“ uvedl ministr v Otázkách Václava Moravce.

Později dodal, že by se měla týkat jen firemních a ne státních dluhopisů. Zda je ale možné jeden typ dluhopisů vyjmout ze zákona, není zřejmé. Opozice i koaliční partneři však Babišův postup kritizují a nehodlají jej podpořit.

Plánovaná změna by se tedy teoreticky mohla dotknout bezmála čtyř tisíc investorů, kteří půjčili státu. Ti drží sedmileté dluhopisy vydané v roce 2012 v celkové hodnotě přesahující dvě miliardy korun. Zbylé státní dluhopisy z té doby budou nejpozději letos splacené.

Dopad by pak Babišův plán měl určitě na ty, kteří nakoupili dluhopisy soukromých emitentů. Celkem bylo v inkriminovaném roce 2012 vydáno 525 emisí daňově zvýhodněných cenných papírů. Příležitosti posvěcené Ministerstvem financí se chopily banky, developeři, ale také školy nebo některé obce. V roce 2011 pak je evidováno asi šest desítek emisí.

Dluhopisová kauza Andreje Babiše

Analýza: Proč nesedí Babišovy propočty jeho majetku

Za dluhopisový trik může Kalousek, říká Babiš

Babiš čelí trestnímu oznámení kvůli dluhopisům Agrofertu. Nakupoval jsem za své, hájí se

Celkem tak bylo vydáno jednokorunových dluhopisů za zhruba 230 miliard korun. Aby bylo možné čerpat daňovou výhodu, musela být kupujícím fyzická osoba.

Největším soukromým emitentem dluhopisů v hodnotě jedné koruny byla Komerční banka. Ta jich vydala za 25 miliard. A deset miliard z toho má splatnost až v roce 2018 a 2019. Velké emise dluhopisů s delší splatností než pět let, která byla nejběžnější, pak vydaly i další banky nebo také developer CPI miliardáře Radovana Vítka.

A to je i argument Andreje Babiše.

„Dělali to všichni a třeba i za 18,5 procenta. Ne za šest jako Agrofert, který na to má posudek,“ brání svou transakci ministr financí.

Tím naráží na dluhopisy, které před koncem roku 2012 emitovala společnost Profi Credit z portfolia miliardáře Davida Berana. Celkem připravila korunové cenné papíry za tři miliardy korun. A to ve třech várkách – s 6,5procentním, 7,5procentním a 18,5procentním úrokem. Největší část – konkrétně dvě miliardy – má právě ministrem financí zmiňovaný úrok 18,5 procenta.

Jenže dluhopisy firma prozatím, alespoň podle dokumentů založených v obchodním rejstříku, neprodala. Doposud investorům odprodala cenné papíry za 325 milionů, a to půl na půl s 6,5procentním a 7,5procentním úrokem.

Šťastné pondělí Jindřicha Šídla: A ten o Andrejovi a zkorumpované pakáži znáte?Video: Jindřich Šídlo

Rozdíl oproti Babišovi je u Profi Creditu v tom, že držitelem dluhopisů není jediný investor a vlastník firmy v jedné osobě.

Pro připomenutí: Agrofert vydal těsně před koncem roku 2012 (tedy pár dní před tím, než byla novelou zákona daňová výjimka zrušena) jednokorunové dluhopisy za tři miliardy korun. V roce 2013 nakoupil Andrej Babiš část těchto cenných papírů. Konkrétně za 1,25 miliardy. Další rok, kdy už byl ministrem financí, pak přidal další za 230 milionů. Ostatní Agrofert, který je dle slov Andreje Babiše potřeboval na rozsáhlé investice, neprodal.

Babiš tak na úrocích, které jsou šest procent ročně, inkasuje 90 milionů korun. Na dani ušetří 13,5 milionu za rok. Doposud je tak jeho daňový zisk 38,5 milionu, včetně letošního roku to tedy bude 52 milionů korun.

„Ty peníze dám na charitu,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce Babiš. Podobně reagoval v kauze Čapího hnízda, kde se řeší, zda měla firma mít nárok na 50milionovou dotaci z evropských fondů.

Babiš si hraje s čísly. Výpočty jeho příjmů ale nesedí.Video: Adam Junek

Reklama

Související témata:

Doporučované