Hlavní obsah

Babiš chce nechat rozhodnutí o šéfovi BIS na další vládu

Foto: Profimedia.cz

O šéfovi BIS Michalovi Koudelkovi bude Andrej Babiš v pondělí jednat s vicepremiérem Hamáčkem.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) si myslí, že o šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) by měla rozhodnout nová vláda vzešlá z říjnových voleb. Řekl to České televizi.

Článek

Současnému řediteli BIS Michalu Koudelkovi končí pětileté funkční období v půli srpna. Stanovisko současné koaliční vlády, zda má být Koudelka dál ředitelem, má být známo po pondělním jednání Babiše s vicepremiérem a předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. Pokud by řádný ředitel jmenován nebyl, BIS by v mezidobí vedl Koudelkův zástupce Jan Pavlíček.

„Si myslím, že by měla rozhodnut příští vláda, když získá důvěru. Myslím, že je to korektní,“ řekl Babiš ČT. Dodal, že je „nesmysl tvrdit to, že služba funguje na základě jednoho člověka“.

Premiér již na začátku srpna po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že v úvahu připadají dvě možnosti - buď jmenování Koudelky na další funkční období, nebo uplynutí mandátu. „Nové jmenování by pak realizovala nová vláda,“ řekl už tehdy.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News řekla, že by rozuměla tomu, pokud by premiér nechal rozhodnutí o jmenování ředitele BIS na příští vládě. Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy by takový postup nebyl správný, premiér se podle něho bojí Hradu, řekl v Partii.

Schillerová ocenila, že Babiš probere věc v koalici. „Myslím si, že pokud by přišel s návrhem, ať si to rozhodne příští vláda, tak by to nebylo nic proti ničemu,“ řekla. Podotkla, že pokud by byl Koudelka znovu jmenován, jeho další funkční období by překročilo i mandát kabinetu, který vznikne na základě výsledků říjnových sněmovních voleb.

Ředitele BIS jmenuje podle zákona vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která stejně jako další opoziční koalice Pirátů a STAN Koudelku podporuje, kvůli nynější situaci podnítila svolání mimořádné schůze dolní komory. Poslanci se mají sejít v pátek. Kritické je k nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky hnutí SPD a také KSČM.

Reklama

Doporučované