Hlavní obsah
Online

Plán podle Babiše: Příští týden se otevřou další obchody a sportoviště

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu s hejtmany.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Čeští lékaři plánují léčbu pacientů s koronavirem pomocí plazmy uzdravených pacientů, která obsahuje protilátky proti nemoci.

Článek

Tato možnost už byla podle lékaře Všeobecné fakultní nemocnice Martina Balíka schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Chystá se protokol, jak léčbu poskytovat pacientům. Důležité bude najít dárce.

Do Česka také přijde pět speciálních přístrojů na skenování plic. Měly by pomoci s efektivnějším nastavením plicní ventilace u nejtěžších pacientů.

Stav pražského taxikáře, který dostal experimentální lék remdesivir, se zlepšil. Je při vědomí a podle lékařů je na cestě k uzdravení.

Premiér Babiš v rozhovoru pro Českou televizi a rádio Zet uvedl, že ještě do Velikonoc by mohly být otevřeny další obchody a i některá sportoviště. Premiér konkrétně zmínil papírnictví a obchody s obuví.

V Česku je 3869 potvrzených případů koronaviru. 46 lidí na nemoc zemřelo, 71 se uzdravilo. Nárůst počtu potvrzených případů nemoci COVID-19 způsobované koronavirem ve čtvrtek v Česku dále zpomaloval, za den jich přibylo 269.

Ve čtvrtek přitom stoupl počet testů na historické maximum. Denní počet nově potvrzených případů už několik dní klesá - ve středu jich bylo 281, v úterý 307.

Česká lékárnická komora (ČLnK) varovala před užíváním léčivých přípravků s obsahem paracetamolu jako prevence před koronavirovou nákazou. Podle zjištění lékárníků někteří lidé začali léky s paracetamolem takto užívat a mohou si zatížit organismus.

Ministerstvo školství oznámilo, že zápisy do mateřských školek budou v polovině května, ale bez přítomnosti dětí.

Dění sledujeme v online reportáži:

  • Koronavirem se nakazil exprimátor Bém

    Psychiatr a bývalý pražský primátor Pavel Bém byl minulý týden pozitivně testován na nový koronavirus, napsaly Hospodářské noviny. Po návratu z Kanady se chtěl nechat otestovat, protože ale neměl příznaky, byl odmítnut. Test tedy podstoupil na soukromé klinice. Žádné příznaky nemoci nepociťuje a je v domácí karanténě, do které muselo i několik zdravotníků, s nimiž přišel do styku.

  • Chytrá karanténa pro Prahu a severní Moravu. Není to jednoduché, přiznává Hamáček

    Projekt chytré karantény na vyhledávání možných nakažených novým koronavirem se na sklonku příštího týdne rozšíří na severní Moravu a do Prahy, v Jihomoravském kraji se zatím testuje. Nadále platí, že v prvním týdnu po Velikonocích by se měl projekt dostat i do zbytku republiky. V Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který má projekt na starosti.

  • Plán: Příští týden se otevřou další obchody a sportoviště

    Do Velikonoc by mohla mít znovu otevřeno papírnictví, stejně jako obchody s obuví. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO) v České televizi a na Rádiu Z. Vláda by podle premiéra mohla v pondělí rozhodnout také o opětovném zpřístupnění některých venkovních sportovišť.

    „Asi budeme chtít uvolnit i nějaké obchody, protože rodiče si to vyžadují z hlediska školy - papírnictví nebo obuv, protože samozřejmě děti rostou,“ uvedl na Rádiu Z ministerský předseda.

    Otevření by se podle něj mohla dočkat venkovní sportoviště například pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu, letectví nebo kanoistiku. Babiš míní že by to mohlo pomoci, i když omezení proti šíření nákazy koronavirem budou platit i přes velikonoční svátky.

  • Hamáček: Stav nouze bude nutné znovu prodloužit

    Pokud se Sněmovna rozhodne prodloužit nouzový stav o zhruba dva týdny do 30. dubna, bude ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) rozhodnutí respektovat. Trvá ale na tom, že bude potřeba stav znovu prodloužit. Hamáček to dnes řekl po jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu. Vláda ve středu uvedla, že chce prodloužit nouzový stav o 30 dnů do 11. května. Premiér Andrej Babiš (ANO) však ve čtvrtek řekl, že souhlasí s prodloužením současného nouzového stavu do 30. dubna.

  • Hejtman Plzeňského kraje Bernard má pozitivní test na koronavirus

    Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) má pozitivní test na koronavirus. Oznámil to dnes odpoledne na svém facebookovém profilu. Nemoc COVID-19 u něj potvrdil až opakovaný test. První test podstoupil koncem minulého týdne a v pondělí oznámil, že byl negativní. Protože na sobě ale pociťoval příznaky nemoci, nechal si udělat další test, který už byl pozitivní. Už dříve oznámili pozitivní testy i dva členové krajské rady Radka Trylčová (ODS) a Zdeněk Honz (ČSSD).

    „Po ukončení karantény a negativních výsledcích testování jsem na sobě pociťoval příznaky mírné svalové horečky a měl jsem teplotu 37 stupňů. Abych nic nezanedbal, nechal jsem si provést opakované testy, které prokázaly, že jsem COVID pozitivní. Dnes jsem nastoupil do druhé karantény,“ uvedl hejtman.

  • Počet zemřelých stoupl na 53

    K pátečnímu odpoledni má nemoc COVID-19 v Česku 53 obětí, 72 lidí se uzdravilo.

  • Na pardubické kardiologii je již 21 zdravotníků s nemocí COVID-19

    Počet zdravotníků kardiologického oddělení Pardubické nemocnice s prokázanou nemocí COVID-19 vzrostl z deseti na 21, tři jsou lékaři. Oddělení se uzavírá. Nové nakažené odhalilo další kolo testování po pěti dnech od prvního odběru vzorků, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

    „Kardiologické oddělení bude uzavřené, zůstane fungovat kardiologická ambulance. V omezeném režimu se oddělení opět otevře v úterý,“ uvedla Semrádová.

  • Zápisy do MŠ budou v první polovině května bez dětí

    Zápisy do mateřských škol se letos v první polovině května budou konat bez přítomnosti dětí. Školky by měly zápisy organizovat tak, aby do nich nemuseli chodit osobně ani rodiče. Přihlášku by mělo být možné poslat elektronicky nebo poštou. Ve svém opatření kvůli epidemii koronaviru to dnes uvedlo Ministerstvo školství. Informaci zveřejnilo na svém webu.

    Termín zápisů k předškolnímu vzdělávání se podle ministerstva uskuteční v souladu se zákonem, tedy v období od 2. do 16. května.

  • Nakažených je v Česku 4091

    4091 je počet zjištěných nakažených lidí na českém území, který Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v pátek v půl šesté odpoledne.

  • Vydržte, žádá občany Hamáček

    Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček požádal občany o trpělivost a dodržování nařízených opatření. „Ještě vydržte, i desetiprocentní růst je stále růst,“ uvedl ministr. „Jsme připraveni postupně uvolňovat opatření, ale ještě nějakou dobu musíme vydržet,“ dodal.

  • STAN navrhne vznik komise k datům nutným pro chytrou karanténu

    Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) s dalšími opozičními stranami navrhne vznik dočasné sněmovní komise, která by kontrolovala, jak se u takzvané chytré karantény využívají citlivá data. Projekt má díky údajům z mobilních telefonů či platebních karet pomáhat odhalit, koho mohli potenciálně nakazit lidé trpící nemocí COVID-19. Předseda STAN Vít Rakušan v tiskové zprávě uvedl, že s projektem souhlasí, opozice ale nemůže rezignovat na dohlížení nad tím, jak se zachází s citlivými údaji.

  • Paralen proti nákaze koronavirem neochrání, varují lékárníci

    Česká lékárnická komora (ČLnK) varuje před užíváním léčivých přípravků s obsahem paracetamolu jako prevence před koronavirovou nákazou. Preventivní podávání paracetamolu nejenže pacienta neochrání, ale navíc může významně zatížit organismus. ČLnK to dnes uvedla v tiskové zprávě. Léčiva proti horečce, která je jedním z průvodních jevů nemoci COVID-19, některým lékárnám v Česku v posledních dnech docházela.

    „V souvislosti se zvýšeným zájmem pacientů o léčivé přípravky s obsahem paracetamolu eviduje Česká lékárnická komora také případy, kdy jej lidé užívají jako domnělou prevenci před koronavirovou nákazou. ČLnK to důrazně nedoporučuje,“ uvedla komora.

  • Praha Sobě: Pro nakažené seniory není v nemocnicích místo

    V pražských nemocnicích není dostatek míst pro klienty domovů pro seniory, kteří jsou nakažení novým typem koronaviru. Musí tak zůstávat v zařízeních, která nemají možnosti zajistit potřebnou míru izolace. V pátek to uvedla pražská radní pro zdravotnictví a sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě), podle které na to stát rezignoval. Kraje musí podle požadavku ministerstva zdravotnictví zajistit lůžka pro seniory s koronavirem. V Praze jsou však s jednou výjimkou jen státní nemocnice.

  • Na Domažlicku stoupl počet nakažených o 31 lidí

    Krajská hygienická stanice v Plzni zaznamenala prudký nárůst nakažených na Domažlicku. Ze 71 aktualizovala stav na 102 infikovaných. „Není to nová věc. S médii to komunikujeme už asi dva týdny. Původ to má mezi pendlery, teď už si to předávají naši lidé,“ okomentoval pro Seznam Zprávy zástupce ředitele stanice Jaroslav Kubík.

  • Pomohou přístroje na skenování plic

    Do Česka by mělo v následujících dnech dorazit několik přístrojů na skenování plic pro pacienty nejvážněji postižené koronavirem. Neinvazivní přístroj neustále monitoruje plíce pacienta, díky tomu mohou lékaři lépe řídit plicní ventilaci. Zatím jsou v Česku tyto přístroje tři, přijít by mělo dalších pět. Jeden přístroj vyjde na dva miliony korun.

  • Nemocnice půjčuje seniorům notebooky

    Nemocnice ve Znojmě půjčuje dlouhodobě nemocným pacientům notebook, aby se v době zákazu návštěv kvůli šíření koronaviru mohli spojit s rodinou pomocí videohovoru. Denně se uskuteční až čtyři hovory, na oddělení pro dlouhodobě nemocné je 81 pacientů.

  • Moravskoslezský kraj vyčlení 3 místa pro seniory

    V Moravskoslezském kraji mají být pro seniory s nákazou COVID-19 a seniory v karanténě vyhrazena tři zařízení. Pro tuto péči bude určena Bílovecká nemocnice a dále by to měly být Lázně Darkov, kde by byli umísťováni bezpříznakoví pacienti či lidé s lehkým průběhem, a případně i Sanatoria Klimkovice, kde by mohli být senioři v karanténě.

  • Chytrá karanténa po Velikonocích

    Projekt takzvané chytré karantény na vyhledávání možných nakažených koronavirem by mohl v Jihomoravském kraji začít naostro fungovat po velikonočních svátcích, uvedl ředitel jihomoravské hygienické stanice David Křivánek. Podle něj se nyní vše připravuje, po víkendu by mohly začít fungovat některé dílčí kroky.

Reklama

Hlavní zprávy