Hlavní obsah

Make Czech Republic great again, zaznělo v Bílém domě, Babiš do Prahy pozval Ivanku Trumpovou

Donald Trump přijal Andreje Babiše v Oválné pracovně.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš vyzdvihl při setkání s Donaldem Trumpem vzájemné vztahy a roli, jakou Spojené státy sehrály při vzniku Československa. Přímo ve Washingtonu vše sleduje naše reportérka.

Článek

Americký prezident Donald Trump pochválil Česko jako inovativní zemi, které se hospodářsky daří a která je schopna dobře bojovat proti kybernetickým hrozbám. Uvedl to na úvod jednání s českým premiérem Andrejem Babišem v Oválné pracovně Bílého domu. Babiš na úvod jednání připomněl podíl USA na vzniku Československa v roce 1918 a řekl, že chce stejně jako Trump svou zemi pozvednout. Babiš je od roku 2011 prvním českým premiérem, kterého americký prezident přijal ve svém washingtonském sídle.

„Česká republika je skvělá země, velmi dobře se jí ekonomicky daří. Je to velmi bezpečná země, má silnou armádu, silné lidi,“ řekl Trump. Vyzdvihl dobré vztahy mezi USA a Českem a spolupráci v obchodě nebo v otázkách kybernetické bezpečnosti.

Návštěvu Prahy Trump nepotvrdil

Český premiér vyzdvihl spolupráci se Spojenými státy v boji proti mezinárodnímu terorismu a ocenil i posilování obchodních vztahů. Češi jsou podle něj kreativní lidé s neomezeným potenciálem. „Rozumím plánu, jak obnovit velikost Ameriky,“ připomněl pak český premiér hlavní Trumpovo politické heslo Make America great again. „Já chci totéž učinit s Českou republikou,“ dodal.

Premiér pozval Trumpovu dceru Ivanku na návštěvu Prahy a zopakoval i pozvání Miloše Zemana adresované Trumpovi. Výslovný souhlas ale podle Babiše nezazněl.

Česko-americké vztahy mají podle Babiše velký potenciál, zlepšují se a obchodní obrat stoupá. Tématem jednání v Bílém domě byly závazky České republiky vůči NATO, kybernetické hrozby, energetika a plynovody. „Probrali jsme veškerá témata, velké téma byla Sýrie,“ poznamenal premiér. Podle Babiše je důležité, aby USA problém řešili v součinnosti s okolními zeměmi v regionu.

Babiš Trumpa upozornil, že USA by neměly zavádět cla na dovoz evropských automobilů, čímž Bílý dům hrozí. Prezident Trump si prý stěžoval, že z jednání s EU „nemá dobrý pocit“. Pokrok naopak zaznamenal v obchodním jednání s Čínou.

Babiš, kterého do Bílého domu doprovodila manželka Monika, poděkoval Trumpovi a jeho ženě Melanii za přijetí. Vyzdvihl dlouhou historii vzájemných vztahů. „Naše země jsou spojenci od doby, kdy Spojené státy pomohly před sto lety ustavit Československo,“ řekl Babiš.

Podívejte se na příjetí Babišových v Bílém domě:

Trumpovi přijali Babišovi v Bílém domě.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Stejně jako Bush dostal Trump pistoli

Babišovi podle tradice přivezli prvnímu páru Spojených států dary. Stejně jako před 11 lety George Bush mladší, i současný americký prezident Donald Trump dostal od českého premiéra střelnou zbraň. Babiš přivezl šéfovi Bílého domu jako dar vzácnou jubilejní pistoli CZ 75 z dílen České zbrojovky v Uherském Brodě. První dáma Spojených států Melania Trumpová pak dostala náušnice z českého granátu, uvedl Babiš na svém facebookovém účtu.

Pistole věnovaná Trumpovi je jednou ze sta, které Česká zbrojovka vyrobila k loňskému výročí vzniku Československa. Každý kus ze série Republika má jako výrobní číslo jeden rok z období od vzniku samostatného státu Čechů s Slováků. Ten, který Babiš předal americkému prezidentovi, podle médií nese označení CSR-1946 a odkazuje tedy i na Trumpův rok narození.

Foto: Česká zbrojovka a.s.

CZ 75 Republika

Zbraň je bohatě zdobená rytinami a zlatými linkami, přičemž na jedné straně hlavně je vyryto heslo PRAVDA VÍTĚZÍ. Černý rám zbraně doplňují střenky ze dřeva vřesovce stromovitého, ovládací prvky pozlacené 24karátovým zlatem a zlatý malý znak republiky z let 1920 až 1938.

V Oválné pracovně se od počátku minulého století odehrávají všechna důležitá jednání amerických prezidentů. Trump a Babiš společně zasedli i s manželkami do křesel. Oba politici zhruba pět minut promlouvali k přítomným novinářům, na jejich dotazy, které se týkaly především americké domácí politiky, ale nereagovali.

Reklama

Doporučované