Hlavní obsah

Babiš chce vládnout jinak, bude to sekat. Jednoho místa se ale nevzdá

Jaký bude Babiš jako premiér?

 

Reklama

V pracovně premiéra už Bohuslav Sobotka nechal klíče, ale že by Andrej Babiš opustil oblíbený stůl ve 4. patře budovy na Chodově?

Článek

Pracovna českého premiéra ve Strakově akademii je vybavena nádherným kubistickým nábytkem.

Bohuslav Sobotka už tu nechal klíče svému nástupci Andreji Babišovi, ale to nic nezmění na tom, že krásná pracovna, stejně jako jednací sál vlády, zůstane v příštích čtyřech letech (nebo po dobu, co bude na postu premiéra Andrej Babiš) opuštěná častěji než v právě končící Sobotkově éře.

Nový premiér Andrej Babiš zůstává věrný svému stylu a říká, že on i jeho kabinet budou méně schůzovat a papírovat. Naopak chce vládu vyvážet autobusem na zasedání do regionů.

Že práce vlády dostane s nastupujícím premiérem jiné rozměry, potvrzují i dva Babišovi ministři.

„Myslím, že skončí takové to telefonování, esemeskování, tweetování a facebookování, možná i takové to čtení novin na vládě,“ říká bývalý i příští ministr životního prostředí Richard Brabec, který způsoby nového premiéra zakusil i jako manažer Babišova podnikatelského impéria, jímž byl, než ho někdejší šéf vyzvedl na politickou dráhu.

„On (Babiš) docela často tasí. Doufám, že nebudeme psát písemky,“ dodává.

Že vláda dostane jiný režim, potvrzují i očekávání nové ministryně obrany Karly Šlechtové (dosud ministryně pro místní rozvoj).

„Jak já ho znám, určitě to bude sekat,“ řekla Seznamu. „Dále určitě, jak já ho znám, bude pan Babiš diskutovat, kdy si má vzít vládní speciál. Protože on je opravdu zvyklý jezdit economy třídou,“ uvedla s dovětkem, že sama s tím nemá problém, protože to dělá také tak.

Jaké další změny ve vládě lze očekávat, se dozvíte ve videu v úvodu tohoto textu. A navíc v něm uslyšíte, před čím Andreje Babiše varují jeho premiérští předchůdci Mirek Topolánek, Vladimír Špidla a Jiří Paroubek.

Reklama

Doporučované