Hlavní obsah

Babiš chce zrušit některá omezení, podle Hamáčka Česko ještě vyhráno nemá

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Andrej Babiš a Jan Hamáček.

Reklama

Vláda bude řešit, jestli by se měly některé obchody otevřít. Jednoznačný názor na to ale členové kabinetu Andreje Babiše zatím zřejmě nemají.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se neshodnou zcela na tom, jestli by se už měla uvolňovat tvrdá omezení zavedená v souvislosti s epidemií nového typu koronaviru.

Babiš v sobotním vydání deníku Právo uvedl, že by některá omezení zrušil.

„Možná už v pondělí na vládě přijdeme s uvolněním určitých obchodů jako elektra, papírnictví či obuvi,“ řekl Právu Babiš.

„Přemýšlíme o tom, že bychom uvolnili venkovní sportoviště určená pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu, letectví, kanoistiku a další,“ dodal.

Hamáček by podle svých slov byl velmi opatrný.

„Ta krize ještě zdaleka není za námi. Mám na to data, že vyhráno nemáme,“ řekl Hamáček novinářům po sobotním jednání poradního týmu prezidenta Miloše Zemana.

„Jsem velmi opatrný, když slyším, jak bychom měli nějaká opatření zítra uvolňovat. Nejsme tak daleko. Nikdo nechce, aby se ta epidemie rozjela. Musíme to vydržet,“ doplnil Hamáček.

Babišův vicepremiér však také uvedl, že o zrušení některých omezení budou debatovat na vládě. Řekl, že pro něj bude důležité stanovisko epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

„Na jedné straně budou stát bezpečnostní složky a epidemiologové a na straně druhé ekonomové a ti, kteří chtějí co nejrychlejší restart. A na nás je najít vyvážený mix,“ řekl Hamáček.

„Nikdo z nás nechce držet republiku v tomto stavu déle, než je to nezbytně nutné. Neděláme to naschvál. Děláme to proto, aby průběh epidemie byl co nejjednodušší,“ dodal.

Jaký názor má na zrušení některých opatření prezident Miloš Zeman, není v tuto chvíli jasné. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že se k tomu prezident vyjádří v rozhovoru až v neděli dopoledne.

Reklama

Doporučované