Hlavní obsah

Babiš chtěl zatočit s byrokracií. Najal na to 30 tisíc nových úředníků

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Za vlády Andreje Babiše počet státních zaměstnanců neklesá – naopak. Za posledních osm let se zvýšil o 57 tisíc a stát za ně platí o 108 miliard korun víc.

Článek

Když vstupoval Andrej Babiš do politiky, pranýřoval mimo jiné nefunkční a drahou státní správu. Vlna jeho kritiky se snášela i na vládu Petra Nečase (2010–2013) a také ministra financí Miroslava Kalouska (2007–2009 a 2010–2013), dnešní pán Strakovy akademie jim vyčítal, že během krize snižují armádu státních zaměstnanců pomalu a nedokážou ušetřit na výdajích státu.

Na sklonku roku 2017 usedl Andrej Babiš do premiérského křesla a dostal příležitost státní správu zefektivnit a ořezat. Jak však ukazují podrobná data, která získal deník Seznam Zprávy, jen od roku 2018 do současnosti stoupl počet státních zaměstnanců o 29 tisíc.

Situaci přehledně ilustruje následující tabulka:

Omezování byrokracie a snižování finančních prostředků, které státní správa ročně spolyká, patří k evergreenům všech polistopadových vlád. Žádný z kabinetů však ve skutečnosti na státním provozu neušetřil ani korunu. S výjimkou Babišem kritizovaného Nečasova kabinetu, který k utahování opasku přinutily propad ekonomiky po světové krizi 2007/2008 a hrozba prudkého nárůstu státního zadlužení.

Kritika Andreje Babiše, že je ze soukromého sektoru schopen šetřit na nákladech, se úplně míjí účinkem, protože v době hospodářského boomu od roku 2014 nedokázal zkrotit objem prostředků, které český stát vydává na platy svých zaměstnanců.

Vidět je to interaktivně v této tabulce:

V tomto čísle se však ukrývá také výrazný růst výdajů na školství, které zahrnují také platy učitelů. Společně s jejich zvyšováním však mělo přicházet zefektivňování státní správy a úspory v jiných kapitolách.

Tady nárůst platů na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy:

Ani masivní šetření avizované premiérem Babišem a vládou v roce 2019 se nenaplnilo. Prohlášení ministryně financí Aleny Schillerové, že propustí tisíce ministerských úředníků a státnímu rozpočtu tím ušetří přes miliardu korun, se nenaplnilo. Přes mírný pokles ve stovkách lidí vstupovala do roku 2021 ministerstva většinou s větším počtem lidí. Jedinou výjimkou je relativně malé Ministerstvo životního prostředí Richarda Brabce.

Názorně je to vidět zde:

S nárůstem počtu úřednických duší se přirozeně pojí i nárůst objemu prostředků vynaložených na platy.

Na vybraných úřadech je to vidět zde:

Z čísel tak jasně vyplývá, že ačkoliv se vláda Andreje Babiše ohání digitalizací, zefektivňováním a zlevňováním, ve skutečnosti státní správa zbytňuje a náklady na ni rostou. Odpověď, proč tomu tak je, možná nabízejí slavné Murphyho zákony. Ty odhalují zásadu byrokracie takto: „Byrokracii lze potřít jedině byrokracií.“

Reklama

Doporučované