Hlavní obsah

Babiš chystá hit kampaně. ANO lidem vyšetří mateřská znaménka

Foto: VZP, Seznam Zprávy

Minimálně od loňského léta premiér Andrej Babiš hovoří o tématu prevence rakoviny. Teď to využije v předvolební kampani.

Reklama

Zdravotnictví sehraje klíčovou roli ve finále kampaně hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš bude lákat voliče na preventivní vyšetření mateřských znamének a útvarů na kůži. Šéfka onkologické společnosti kritizuje načasování.

Článek

Premiér Andrej Babiš se ve finální fázi volební kampaně hnutí ANO chystá vytáhnout jeden z hlavních trumfů: prevence před rakovinou.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Seznam Zprávy z několika zdrojů z ANO zjistily, že hnutí předsedy vlády chce v rámci předvolební kampaně nabízet lidem preventivní vyšetření mateřských znamének a útvarů na kůži. Akce se mají rozběhnout v posledním měsíci před volbami do Poslanecké sněmovny napříč republikou.

V regionech by ANO mělo mít k dispozici mobilní týmy, které zájemce zkontrolují. Oficiálně chce hnutí detaily o preventivní akci sdělit až po zahájení kampaně, které se uskuteční tento týden v Ústí nad Labem.

Zatím tedy není jasné, kdo přesně by prohlídky prováděl, ani jak by za tuto „službu“ ANO platilo. „Kampaň startujeme ve čtvrtek, do té doby nebudeme nic komentovat,“ odpovědělo tiskové oddělení ANO na dotazy ohledně zdravotnické části předvolební kampaně.

Že právě prevence před onkologickými nemocemi bude klíčovým tématem kampaně hnutí ANO, se z náznaků rýsuje už delší dobu.

„Řekl jsem si, že je to velká výzva. Zachránili jsme tisíce lidí před koronavirem, teď zachráníme tisíce lidí před rakovinou. To je ono, to je ten cíl. Chci propagovat prevenci,“ prohlásil Babiš už na začátku loňského léta.

Babišova vláda také na poslední chvíli usiluje o vybudování Českého onkologického institutu za zhruba sedm miliard korun, ačkoli to kritizují odborníci. Onkologii se věnuje i celá kapitola v předvolební knize Sdílejte, než to zakážou!.

Šéfka výboru České onkologické společnosti Jana Prausová má k využití preventivních kontrol v politické kampani výhrady. „Neříkám, že je to neužitečné, chraň bůh, pro člověka dobře, když se podezření zachytí. Jen tedy je to celé takto načasované,“ řekla Prausová Seznam Zprávám.

Vyšetření na počkání „na ulici“ podle ní ale provést lze bez problémů. Babiš se podle docentky může rovnou obrátit na svého někdejšího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, který letos v květnu rezignoval kvůli nesrovnalostem v přiznání svého majetku.

„Pan profesor Arenberger dělal melanomový stan. Jeho lékaři a dermatologové po republice lidem prohlíželi znaménka, zda jsou či nejsou podezřelá ze zhoubného onemocnění. Umím si představit, že takto by to v praxi mohlo probíhat,“ popisuje Prausová.

Seznam Zprávy se obrátily přímo na Arenbergera, zda se na akci nebude navzdory vynucenému odchodu z vlády podílet. Na dotazy ale neodpověděl.

Načasovaná akce

„Záleží na svědomí každého doktora, kdo do toho půjde. Osobně bych do toho nešla, půjčovat onkologii k předvolebním hrátkám rozhodně nechci. Je to tak závažné, tudíž nadčasové a apolitické téma, neb nádor může postihnout každého bez ohledu na stranickou příslušnost,“ dodala Prausová.

Jak informovaly Seznam Zprávy tento týden, například správní rada VZP odmítla šířit informační brožuru k onkologické kampani dodanou z Ministerstva zdravotnictví, v níž se objevily fotografie premiéra Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. A to právě z důvodů, že se blíží předvolební kampaň.

„Myslím si, že by si kampaň měli platit každý ze svého,“ řekl k podobě letáku Tom Philipp, který ve správní radě sedí za KDU-ČSL. Proti distribuci brožury v předvolební době byl ale i zástupce hnutí ANO a lékař Rostislav Vyzula.

Využití tématu pro předvolební kampaň vadí i lékařce a senátorce Aleně Dernerové, která na jaře kritizovala záměr na výstavbu onkologického institutu.

„Ukazuje se, že je pravda, když se už před časem říkalo, že prevence rakoviny se stane jedním z hlavních témat ANO před volbami. Nic proti tomu, je to záslužné. Na straně druhé tu je informace o podpůrných materiálech VZP, na nichž měli figurovat premiér Babiš a ministr zdravotnictví Vojtěch. To bychom mohli a měli čekat kdykoliv během volebního období a ne těsně před volbami. Mně to celé zavání načasováním a účelovostí. Jako lékařka bych se o tématu snažila mluvit celé volební období,“ řekla Seznam Zprávám senátorka.

Reklama

Doporučované