Hlavní obsah

Babiš: Čísla klesají moc pomalu, lidé se netestují a nedodržují opatření

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Politici v neděli rozhodnou, zda se budou řídit matematickým výsledkem protiepidemického systému (PES) a podle toho upraví opatření proti šíření koronaviru. Předseda vlády je však opatrný.

Článek

Do Vánoc se zřejmě dostaneme na stupeň 3, ale lepší to nebude, řekl v rozhovoru pro deník Právo premiér Andrej Babiš (ANO).

Lidé se podle premiéra příliš pohybují, nedodržují opatření a nenechávají se testovat, ať už z vlastního rozhodnutí, nebo jim to prý neumožňuje zaměstnavatel. Babiš proto podporuje používání antigenních testů.

„Chceme nejdřív dát možnost učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům se zdarma otestovat antigenními testy a od 18. prosince to umožnit i ostatním lidem, aby měli jistotu před Vánoci, kdy se budou setkávat třeba se svými starými rodiči. Není to plošné testování, ale dobrovolné a zdarma a je na lidech, jak se rozhodnou, ale určitě by bylo dobré, aby toho využili,“ řekl Babiš Právu.

Premiér odmítl, že by antigenní testy byly málo spolehlivé. Poukázal přitom na výsledky některých českých studií. A nesouhlasí ani s tím, že by šlo pouze o byznys, na antigenní testy se podle Babiše orientuje celá Evropa.

Otevření obchodů se bude řídit protiepidemickým systémem (PES), připomněl Babiš. Konečné slovo pak podle dohody má mít ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

V Česku se mezitím množí případy, kdy obyvatelům s vládními nařízeními dochází trpělivost. Ve středu večer se majitel restaurace Šeberák rozhodl, že na druhý den svou restauraci otevře i přesto, že otevřít restauraci je v době nouzového stavu a ve čtvrtém stupni systému PES protizákonné. Rozhodl se tak na základě rozhodnutí vlády, která oznámí až v neděli, zda se restaurace od pondělí otevřou.

„Co na to říct? Porušují zákon. Vláda se snaží ochránit životy, a pokud tu budeme mít anarchii, tak tu máme třetí vlnu a tu si prostě nemůžeme dovolit,“ řekl v rozhovoru Babiš.

O případném dalším rozvolňování, které by se týkalo například otevření obchodů či restaurací, budou ministři mimořádně jednat v neděli.

V Praze je podle čísel PES situace výrazně lepší než ve zbytku republiky, a hlavní město by tak matematicky mělo vytáhnout celorepubliková opatření na stupeň 3. Opatření podle Blatného musí být dál plošná, lidé by jinak přejížděli do otevřených obchodů nebo restaurací.

Reklama

Související témata:

Doporučované