Hlavní obsah

Babiš odmítl migranty se slovy, že je to cesta do pekel. Jeho slova zaujala světová média

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér to řekl, když se ho ČTK zeptala na aktuální italské žádosti o pomoc s uprchlíky.

Článek

Česká republika nebude přijímat žádné migranty. Řekl to v neděli premiér Andrej Babiš, když se ho ČTK zeptala na aktuální italskou žádost o pomoc s uprchlíky.

O tu požádal státy EU italský premiér Giuseppe Conte v konkrétním případě 450 migrantů, kteří uvázli na moři. Přibližně 450 lidí bylo na palubě rybářské lodi, odkud je převzala plavidla unijní agentury Frontex a italské finanční stráže.

Video: Drama uprchlíků na Středozemním moři pokračuje

Migranty na rybářské lodi převzaly na palubu lodě Itálie a EU.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

Malta a Francie už Itálii slíbily, že přijmou po 50 lidech.

„Takový přístup je ale cesta do pekel. To jenom motivuje pašeráky a zvyšuje jejich příjmy,” uvedl však Babiš.

Babiš ČTK řekl, že kopii dopisu, který Conte adresoval předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi a Evropské komise Jean-Claude Junckerovi, dostali představitelé všech členských států.

Podle Babiše však Evropa musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jenom zhoršuje.

„Naše země žádné migranty přijímat nebude. Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolnosti a toho se budeme držet,” uvedl Babiš v textové zprávě pro ČTK. „Přijímat lidi není žádné řešení, naopak to ještě zvětšuje problém, který v Evropě máme,” dodal předseda české vlády.

Evropská unie musí podle něho vyslat jasný signál, že nelegální migrace skončila a EU bude nelegálně příchozí okamžitě vracet. „Musíme pomoci migrantům v zemích, odkud přicházejí, mimo hranice Evropy, aby se na cestu vůbec nevydávali,” dodal Babiš.

Česká republika se k řešení migrace jinou cestou než rozdělováním lidí mezi jednotlivé země EU kloní dlouhodobě. Společně s dalšími středoevropskými zeměmi prosazuje důslednou ochranu hranic Evropy a také pomoc ve zdrojových zemích migrace.

Babišova slova zaujala agentury a média na celém světě. O jeho slovech píše agentura AFP, média na Balkáně i v Itálii.

Reklama

Související témata:

Doporučované