Hlavní obsah

Babiš dál mění vládu. Povýšil ženu, která ho podle krizového scénáře může nahradit

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Z postu vicepremiéra odchází Richard Brabec, novými místopředsedy jsou ministryně Schillerová a nastupující ministr Havlíček.

Článek

Premiér Andrej Babiš připravil vedle už oznámených tří změn v ministerském týmu také nové obsazení vrcholných funkcí ve vládě.

Jako místopředseda vlády skončil ministr životního prostředí Richard Brabec a místo něj bude mít kabinet dva nové vicepremiéry – nastupujícího ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a stávající ministryni financí Alenu Schillerovou.

Tedy ministryni, která v kabinetu patří mezi ty, kdo jsou k Babišovi nejvíce loajální. A také ženu, o níž například sever neovlivni.cz píše, že by mohla Babiše nahradit, pokud by byl z nějakého důvodu dotlačen k odchodu z vlády.

Babiš, jak známo, je obviněn z dotačního podvodu v případu farmy Čapí hnízdo a policie ukončila jeho vyšetřování s návrhem, aby byl obžalován.

„Jestli bude muset odejít, nahradí jej Schillerová. Je to jediný člověk, na kterého se v tuto chvíli spolehne a navíc není úplně neschopná,” cituje ve svém článku neovlivni.cz jednoho z Babišových spolupracovníků.

Babiš nové změny v kabinetu oznámil v rozhovoru pro Hospodářské noviny a krátce nato Česká televize uvedla, že prezident jmenování Schillerové i Havlíčka za vicepremiéry podepsal.

Funkce se ujmou od 1. května, spolu s nimi zůstává vicepremiérem podle koaliční smlouvy předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Ministr Richard Brabec, který jako vicepremiér končí, Seznamu vzkázal, že ho výměna nezaskočila.

„S premiérem jsme byli od začátku domluveni, že vezmu vicepremiéra na přechodnou dobu. Je logické, že vicepremiér by měl zastřešovat ekonomickou agendu,“ uvedl ministr pro životní prostředí.

Havlíček ČTK potvrdil, že bude místopředsedou vlády pro hospodářství. Schillerová má mít na starosti ekonomiku a finance. Včetně ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) tak bude mít menšinový kabinet nově tři vicepremiéry.

Také Babiš vysvětlil rozhodnutí rozšířit počet vicepremiérů a změnit náplň jejich práce potřebou reagovat na změny ve struktuře hospodářství. „Musíme popsat závislost na jednotlivých oborech a řešit problémy pracovní síly,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny, který citoval server IHNED.cz.

Zeman v úterý vedle Havlíčka jmenuje i novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, která má nahradit Jana Kněžínka, a nástupce ministra dopravy Dana Ťoka Vladimíra Kremlíka. Změny budou pouze na pozicích spadajících ve vládě pod kontrolu ANO, ČSSD výměnu svých ministrů podle Hamáčka neplánuje.

Reklama

Doporučované