Hlavní obsah

Babiš dal prezidentovi několik rad. Nedívat se na východ, zbavit se Mynáře a Nejedlého

Tisková konference premiéra Andreje Babiše po prvním kole prezidentských voleb.

 

Reklama

Premiérova podpora Zemanovi trvá, za celé své hnutí ANO však předseda prý mluvit nemůže.

Článek

Premiér Andrej Babiš doporučil prezidentovi Miloši Zemanovi, aby před druhým kolem voleb jasně deklaroval, že nechce orientaci země na východ a že do Ruska a Číny jezdí jen proto, aby podpořil české podnikatele.

Ve vystoupení po prvním kole volby hovořil také o tom, že by se měl Zeman zbavit některých lidí ze svého okolí. V neděli v debatě televize Prima pak tuto radu upřesnil: prezident by se prý měl zbavit dvou nejbližších spolupracovníků - kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého.

„I když pan prezident říkal, že nerozumím zahraniční politice, tak bych si dovolil z pozice nezkušeného politika mu poradit, že pokud chce uspět v druhém kole, měl by jasně deklarovat, že nechce naši zemi orientovat na východ, což mu neustále někdo vyčítá. Že nechce orientovat naši zemi na Rusko a Čínu a že to dělá jenom pro naše firmy, které tam chtějí dělat byznys,” řekl premiér.

Přesto Babiš k doporučením uvedl, že jeho osobní podpora pro Zemana v prezidentské volbě trvá. Za celé hnutí ANO ale prý mluvit nemůže. Europoslanci hnutí Dita Charanzová, Martina Dlabajová a Petr Ježek nebo ostravský primátor Tomáš Macura už totiž předem oznámili, že pro Zemana hlasovat nebudou.

Reklama

Doporučované