Hlavní obsah

Babiš dvě hodiny večeřel se Zemanem. Zvolení Hamáčka? To je fajn, čekám, s čím přijde

Babiš po večeři se Zemanem: Nepřijdeme s ničím. Pozveme pana Hamáčka a budeme jednat.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman a premiér v demisi Andrej Babiš se v neděli večer sešli na večeři v Průhonicích u Prahy. Mluvilo se o sestavování nové vlády i o jídle. Nechyběly ani Ivana Zemanová a Monika Babišová.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman se v neděli večer sešli, aby společně s manželkami povečeřeli v restauraci Paloma. Neformální schůzka začala jen pár minut poté, co byl na víkendovém sjezdu ČSSD zvolen novým předsedou strany Jan Hamáček.

„No, tak to je fajn. To mu jdu napsat SMSku,” odpověděl Babiš novinářům, když se dozvěděl, kdo sociální demokracii povede.

Babiš dorazil na místo se svojí manželkou Monikou kolem třičtvrtě na šest. Těsně před šestou pak přijeli Zemanovi. Před restaurací se jen krátce přivítali a předali si květiny. Celý prostor přísně střežila ochranka a policisté - jak před začátkem, tak po celou dobu večeře. Na místě nechyběl ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Babiš: Čekám, co nabídne ČSSD

Po večeři se pak Babiš na krátké tiskové konferenci novinářům svěřil, že se s nově zvoleným předsedou ČSSD chce sejít a jednat o tom, za jakých podmínek by sociální demokracie mohla vstoupit do vlády nebo kabinet tolerovat.

„My nepřijdeme s ničím. My si pozveme pana Hamáčka a budeme jednat a musí nám oni sdělit, za jakých podmínek by chtěli buď nás tolerovat, nebo jít do vlády,” řekl Babiš. Sjezd ČSSD zároveň v neděli vyzval ANO, aby do vlády nenominovalo trestně stíhané osoby.

Zeman se sejde s Filipem a Okamurou

Babiš a Zeman při večeři mluvili také o dalších vyjednáváních o sestavování vlády. Prezident potvrdil, že se příští týden sejde s předsedy KSČM a SPD Vojtěchem Filipem a Tomio Okamurou, kteří nevyloučili podporu vlády ANO.

Babiše čeká ve středu jednání s předsedou ODS Petrem Fialou o evropských otázkách, ve čtvrtek se setká se zástupci STAN. Termín schůzky s Hamáčkem zatím naplánovaný není.

Premiér rovněž uvedl, že by chtěl co nejdříve sestavit novou vládu. Vyloučil ale, že by se to mohlo stát do konce února.

Reklama

Doporučované