Hlavní obsah

Babiš: Frontex dělá skvělou práci, peníze a lidi bych jim ale nepřidal

Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) zmírnil své výhrady vůči Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) po návštěvě její centrály ve Varšavě.

Článek

„Frontex, který se stará o hranice Evropské unie, selhal.“ „Frontex nefunguje, jsou to vyhozené peníze.“ I to jsou výroky, které v minulosti na adresu agentury, která hlídá vnější hranici Evropské unie, pronesl premiér Andrej Babiš.

Nyní ale své výroky vůči Frontexu mírní. Předseda vlády oceňuje monitoring a přehled agentury o situaci na unijních hranicích i roli Frontexu při vracení migrantů do zemí původu.

„Viděl jsem přímo v centru akci, kdy byl identifikován kamion, jeho řidič telefonoval, za chvíli přišli migranti, naložil je. Frontex podal zprávu dané zemi a ta ten kamion zadržela,” popsal Babiš zážitek z dnešní exkurze. „Z hlediska monitoringu dělají skvělou práci,“ pochválil premiér agenturu, která se kromě nelegální imigrace snaží objevit i pašování drog, zbraní a cigaret.

Premiér ale stále nesouhlasí s návrhem Evropské komise, která chce navýšit počet pracovníků agentury. Z dnešních 1500 lidí na 10 000 lidí. Navýšit se podle komise mají Frontexu i peníze. Ze současných 320 milionů eur na 10 miliard, a to během následujících sedmi let.

Jak vypadá sídlo Frontexu a jak by se jeho činnost mohla změnit? Podívejte se na reportáž na začátku článku.

Reklama

Doporučované