Hlavní obsah

Babiš hájí křeslo pro Jourovou: Hlídáme demokracii, to je nejdůležitější

Je nová pozice Věry Jourové, české zástupkyně v Evropské komisi, úspěch, nebo debakl?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Eurokomisařka Věra Jourová bude mít nově na starosti například boj proti dezinformacím nebo zlepšení volebního systému při hlasování v eurovolbám. A také dohled nad právním státem.

Článek

Českou zástupkyni v Evropské komisi nadto čeká – podle kritiků formální – post místopředsedkyně Evropské komise. V úterý to potvrdila budoucí šéfka komise Ursula von der Leyenová. Jak na zprávu reagovali čeští politici?

„Pro Českou republiku je to velký úspěch, že má poprvé významný post v Evropské komisi,” napsal agentuře ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Jedná se podle něj o velkou důvěru a prestiž.

Zároveň je spokojen také s tím, že ve vedení EK bude také další středoevropský politik, slovenský eurokomisař a bývalý kandidát na prezidenta, Maroš Šefčovič.

Na tiskové konferenci v úterý odpoledne Babiš zopakoval, že je rád, že bude mít v komisi dvojité zastoupení Visegrádská čtyřka. „My jsme o tento post usilovali, byla to naše priorita,” vzkázal na adresu kritiků premiér. „Jourovou objevil Babiš,” přisadil si předseda vlády: „Dostali jsme to nejdůležitější – hlídání demokracie.”

Podle Tomáše Prouzy, bývalého tajemníka pro evropské záležitosti, je ale místopředsednická funkce Jourové slabá. Je to podle něj drsný vzkaz České republice a totální selhání vyjednávacích schopností české vlády.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pogratuloval Věře Jourové a připomněl, že bude mít na starosti samotnou podstatu EU, tedy ochranu demokratických hodnot. „Třicet let od sametové revoluce to pokládám za symbolické. Jde o principy, kterými se musí řídit všechny členské státy,” napsal na svém twitterovém účtu.

Pochvalně se vyjadřuje i Petříčkův stranický kolega, vicepremiér, Jan Hamáček. Vnímá to jako ocenění předchozí práce v Evropské unii: „Portfolio, které získala, není silné ekonomické portfolio, ale portfolio klíčové pro zachování společných hodnot."

Opozice nadšení ministrů brzdí. Předseda ODS Petr Fiala reagoval sms zprávou: „Aby bylo jasno: Paní Jourová dostala za úkol dohlížet na neposlušné země V4. Již dříve se nechala slyšet, že tyto státy by měly přijít o peníze z evropských fondů”. Podle Fialy nemá Jourové nové porftolio žádný reálný vliv, a že jde tedy o výraznou porážku autority předsedy vlády.

S resortem Jourové ani s jejím dosavadním působením není spokojený ani předseda SPD Tomio Okamura: „Jourová bere moc peněz, nedokázala prosadit zrušení dvojí kvality potravin a ještě za to dostala další odměnu za půl milionu měsíčně.” Je to podle něj ostuda.

Předseda správní rady Spotřebitelského fóra a analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš pro ČTK ještě dodal, že portfolio má význam spíš pro diplomaty a odborníky na unijní politiku.

Sama Věra Jourová na svém Twitteru poděkovala Andreji Babišovi a celé vládě za vyjednání nové pozice.

Reklama

Související témata:

Doporučované