Hlavní obsah

Slabý projev slabého premiéra, hodnotí Babišovo vystoupení opozice

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš při projevu 21. září 2020.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš opět promluvil k národu. V projevu nic nového nepřinesl, ale nasadil smířlivý tón a prosil Čechy, ať se opět semknou a nosí roušky. Opozice ho za to zkritizovala.

Článek

V nekonfliktním projevu český premiér vyzval občany, aby se znovu semkli a dodržovali opatření, která vláda zavádí. „Je mi líto neustálých sporů, útoků a obviňování. Pojďme toho teď chvíli nechat, čas na skládání účtů zase přijde,“ vyzval Babiš veřejnost. Nový recept na boj s koronavirem nepřinesl.

Hlavním motivem jeho projevu byla ochranná opatření, která vláda zavádí od září, kdy začaly počty nově nakažených výrazně růst. Vláda od července všechna nařízení včetně nošení roušek ve vnitřních prostorách zrušila. „I já jsem se nechal unést nastupujícím létem a atmosférou ve společnosti - a to byla chyba, kterou nechci opakovat,“ zhodnotil premiér letní odklon od bezpečnostních opatření.

Zároveň uvedl, že společnost je rouškami stále rozdělená, protože podle něj část lidí považuje koronavirus za obyčejnou chřipku. „Slyšel jsem, že někteří chtějí nenošením roušek vyjádřit protest proti vládě. Ty roušky ale nenosíte kvůli Babišovi, Vojtěchovi nebo Prymulovi, ale kvůli vašim rodičům, prarodičům a blízkým. Rouška neohrožuje svobodu a demokracii, ale její nenošení ohrožuje životy,“ uvedl premiér ve zhruba devítiminutovém projevu.

Nutnost nosit roušky, dodržovat další opatření a obětovat trochu svého pohodlí zopakoval v projevu hned několikrát.

Celý projev si můžete přečíst v článku:

Premiér několikrát zopakoval i to, že vláda už nechce vypnout ekonomiku tak, jak to udělala na jaře. „Snažíme se najít rovnováhu mezi ochranou zdraví a záchranou ekonomiky.“ Slíbil také dobudování velkokapacitních call center, zlepšení efektivity testování, spuštění systému sebereportování a také dostatečnou kapacitu lůžek pro pacienty v těžkém a středně těžkém stavu. „Je důležité, aby kapacita fakultních a krajských nemocnic byla stále k dispozici a odpovídala realitě,“ dodal.

Ke konci projevu také poděkoval za dosavadní práci Adamu Vojtěchovi, který dnes skončil na postu ministra zdravotnictví. Použil však téměř totožné fráze, kterými v průběhu pondělí zásoboval své sociální sítě či novináře na odpolední tiskové konferenci.

Opozice premiéra za projev a především jeho obsah ihned zkritizovala. „Bezradný a bezobsažný projev. Jeho jediným cílem bylo nějak napravit špatný dojem z chaosu, který premiér a vláda způsobili. Na tom, co premiér označil za úkol do budoucna, měla vláda pracovat od května a dnes to mělo být dávno připraveno,“ zhodnotil Babišovo devítiminutové televizní vystoupení předseda ODS Petr Fiala.

Servítky si nebral ani poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09), kterému v projevu chybělo vyjádření o převzetí politické odpovědnosti, k němuž se premiér přihlásil ve svém jarním projevu při první vlně epidemie. „Od té doby dává v kritických chvílích chlapsky a bez váhání hlavu na špalek. Hlavu kohokoliv jiného než svoji,“ glosoval dnešní odchod ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové byl Babišův projev jen dlouhým volebním spotem.

Europoslanec Tomáš Zdechovský označil předtočený projev za otřesný. Nebylo v něm podle něj nic, co by stálo za odvysílání v hlavním vysílacím čase. „Čekal jsem projev státníka, namísto toho je tu další ufňukané Čau lidi. Sorry jako, ale toto se nedá komentovat, bylo to o ničem,“ napsal Zdechovský. „Slabý projev slabého premiéra,“ přisadil si místopředseda lidovců Jan Bartošek.

„V hlavním čase těsně před volbami premiér neřekl nic nového ani zásadního, bylo to shrnutí toho, co říká v posledních dnech. Přiznává svou chybu, kdy odmítl návrh opatření, která kdyby od 1. 9. platila, tak bychom dnes tuto situaci nemuseli řešit,“ zhodnotil premiérovy apely na veřejnost lidovecký předseda Marian Jurečka.

Většinou kritizovala opozice, ale rýpl si do něj i poslanec Michal Šmarda z koaliční ČSSD. „To bylo těšení… a zase nic,“ napsal Šmarda na Twitter.

„Ochránit ekonomiku i seniory. A také roušková symbolika a šiřitelé nepravd. Na nepříjemné věci má už Prymulu,“ zhodnotil Babišův projev poslanec Jiří Dolejš z KSČM, která Babišovu menšinovou vládu podporuje.

Reklama

Doporučované