Hlavní obsah

Babiš i Zeman kritizují neziskovky. Stát charitám a spol. zkomplikuje život

Foto: MF ČR

Schillerová chce zrušit zálohy na sociální projekty. Neziskovky si to nemohou dovolit.

Reklama

Schillerová chce zrušit zálohy na sociální projekty. Neziskovky si to nemohou dovolit

Článek

Ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou plánuje změny ve vyplácení dotací z Evropského sociálního fondu. Změnit se má především čerpání peněz na takzvané měkké projekty neziskových organizací. Se zprávou přišel server iROZHLAS.cz.

Změna vyplácení dotací v praxi znamená, že by charity a neziskové organizace peníze na své projekty čerpaly až zpětně. To je ale v rozporu s jejich fungováním, protože nemají jiné prostředky, jak svoje projekty předfinancovat. „Na tyto aktivity jim oproti investičním projektům nikdo nepůjčí, nemají čím ručit,“ řekla pro iROZHLAS.cz Eva Schönherrová z České biskupské konference.

Podle Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni jde o opatření, které neziskové organizace fatálně postihne. Podle něj záměr nahrává velkým firmám, které primárně vytváří zisk a nakumulované peníze mohou investovat.

Neziskovky to nezvládnou

„V rámci projektů realizujeme služby veřejného zájmu, které jsou principiálně nevýdělečné. Doučujeme děti ze sociálně slabších rodin, poskytujeme poradenství lidem v dluhové pasti, sociální služby. Nemáme finanční zdroj, který by nám umožňoval podílet se na financování. A rozhodně by na to nemohli přispívat příjemci té naší pomoci, protože na to nemají,“ řekl serveru Hůle.

Ministerstvo školství tak financování ex post (zpětně) považuje za likvidační. „Příjemci by si museli brát půjčky, aby projekt mohli vůbec rozjet, což by veškeré aktivity prodražilo, zpomalilo a především ohrozilo kvalitní projektové záměry,“ řekla mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Proti návrhu je i ministryně Jana Maláčová, která svým resortem spravuje sociální projekty, nebo místopředseda Sdružení místních samospráv Radim Sršeň (STAN).

Z průzkumu, který provedlo Ministerstvo práce, plyne, že více než 60 procent neziskových organizací by za nových podmínek o dotaci vůbec nežádalo. Cyklus získávání peněz by se mimo to prodloužil asi o rok.

Ulehčí to státnímu rozpočtu

Ministerstvo financí chce změnou pravidel ulehčit zejména státnímu rozpočtu. „Největším negativním dopadem a zároveň důvodem pro omezení tohoto typu poskytování finančních prostředků je nepoměrně velký převis výdajů státního rozpočtu, které se vynakládají na předfinancování evropských prostředků, nad souvisejícími příjmy,“ vysvětlila Anna Fuksová z tiskového odboru resortu.

Kritiku odmítají. „Financování na základě zálohových faktur by bylo nahrazeno financováním zpětně nebo kombinovanou platbou (proplácení uhrazených i neuhrazených výdajů) tak, aby pro příjemce likvidační nebylo. Cílem je nastavit takové podmínky financování, které povedou k co nejmenšímu tlaku na státní rozpočet a zároveň neohrozí čerpání projektů u rizikových skupin příjemců,“ uvedla Fuksová.

O pravidlech pro rozdělování evropských peněz na další období 2021–2027 se stále diskutuje. Současný záměr ministerstva tak není definitivní a může se změnit.

Seškrtat rozpočty neziskovkám chtěl už v roce 2018 premiér Andrej Babiš. Nelíbilo se mu především, že největším příjemcem dotací je nezisková organizace Fotbalová asociace ČR. Proti neziskovkám zaujal negativní postoj i prezident Miloš Zeman. Loni v září se označil za nepřítele neziskových organizací.

Reklama

Doporučované