Hlavní obsah

Babiš jako český Trump. Důvody jejich úspěchu jsou podobné, říká ekonom Jan Švejnar

Švejnar: Charismatičtí lídři nabízejí naději, proto bodují.

 

Reklama

Třicetiprocentní voličská podpora Andreje Babiše je podobně překvapivá jako loňské vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA, říká ve Výzvě Seznamu Jan Švejnar.

Článek

Kořeny úspěchu Babiše i Trumpa jsou podle ekonoma Jana Švejnara podobné, u nás i ve Spojených státech stoupá nespokojenost a frustrace střední třídy.

„V USA několik dekád nerostly průměrné platy. Lidé přestávají věřit v americký sen, tedy že každý má šanci dosáhnout úspěchu,“ říká ekonom, který přednáší na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

V Česku pak podle něj životní úroveň za posledních třicet let stoupla, jenže lidé se neporovnávají s tím, jak se měli jejich rodiče, ale s životní úrovní Němců nebo Rakušanů. „Vědí, že mají čtvrtinové nebo třetinové platy oproti sousedům za hranicí, která je víceméně pomyslná,“ dodává Švejnar.

V čem vidí důvody podpory nekonformních charismatických lídrů? Proč se Švejnar těsně po volbách sešel v Průhonicích s Andrejem Babišem. A co zemi hrozí, pokud brzy nebude mít novou stabilní vládu? Podívejte se na rozhovor nad článkem.

Reklama

Doporučované