Hlavní obsah

ČSSD může dál jednat s Babišem. Ale začíná se znovu, s novými požadavky, říká Valachová

Duel o vládních vyjednáváních: Kateřina Valachová versus Jiří Dolejš.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

V úterý zamíří premiér v demisi Andrej Babiš na Pražský hrad, aby s hlavou státu probral další vývoj na politické scéně.

Článek

Šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš na plánované úterní schůzce s Milošem Zemanem o sestavování vlády nebude prezidentovi nabízet možnosti řešení. Hodlá si vyslechnout názor a doporučení Miloše Zemana. „Rozhodující je, co řekne pan prezident,“ řekl Babiš dnes novinářům na brífinku po jednání s vedením Královéhradeckého kraje.

O tom, jak se budou vládní jednání vyvíjet po krachu spolupráce mezi ANO a ČSSD, jsme ve studiu Seznamu debatovali s hosty Duelu. Těmi byli místopředseda KSČM Jiří Dolejš a místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

„Slova Andreje Babiše vítám jako gesto vstřícnosti, když mluví o tom, že by přijal i jinou roli než premiérskou, ale nechme to na úterý,“ řekl Jiří Dolejš.

„Už několikrát jsem naznačila obavu, že by pak mohl Andrej Babiš vládnout ze zákulisí,“ doplnila Kateřina Valachová.

ČSSD podle ní trvá na tom, že nebude vládnout s trestně stíhaným premiérem. „To není nic osobního vůči panu Babišovi, to je věc principu,“ uvedla Valachová.

„Co se stane na Pražském hradě, je klíčové, je tu rozdíl, zda pan Babiš bude jmenován premiérem, nebo bude mít dál čas jen vyjednávat,“ řekla Kateřina Valachová. „Potřebujeme vědět aktuální pozici pana Babiše. Zatím postupoval tak, jako kdyby chtěl vyhrát 100:0, ale takto se vyjednávat o vládě nedá,“ doplnila Valachová.

Pokud nyní sociální demokracie opět vstoupí do jednání s ANO, pak se začne zcela znovu, řekla místopředsedkyně poslanců ČSSD. „Jednání musí začít zcela znovu,“ zdůraznila.

KSČM: Nechceme být v objetí s SPD

Podle KSČM začíná nová etapa vyjednávání. „Jestli bude Andrej Babiš znovu žádat toleranci, je to možné. My jen nechceme být v programovém objetí s SPD, chceme prosadit svůj program,“ uvedl Jiří Dolejš.

KSČM je podle něj dál ochotná se jednání o druhé vládě účastnit. „My především myslíme na to, že Andrej Babiš odvedl část levicových, tedy i našich voličů,“ uvedl Dolejš.

Reklama

Doporučované