Hlavní obsah

Babiš jde na vládu s návrhy na částečné zrušení povinných respirátorů

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš chce zrušit povinnost nošení roušek ve školách.

Reklama

Epidemie koronaviru v Česku slábne a Babišův kabinet už přemýšlí o dalším zmírnění opatření. Z některých míst má zmizet povinnost nošení respirátorů a roušek.

Článek

Jen 58 nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. I přes zmírňování opatření je nemoc covid-19 v Česku na ústupu. Vládní představitelé už proto avizují další rozvolňování. Podle ministra Petra Arenbergera (za ANO) klesající čísla umožní Čechům sundat na některých místech roušky.

A to i ve vnitřních prostorách, třeba ve školách nebo v bazénech. „Klesá nám klouzavý sedmidenní průměr nově nakažených na sto tisíc obyvatel, takže nám to umožňuje rozvolňovat a také nám to asi umožní už během prázdnin si alespoň při některých situacích i ve vnitřních prostorech sundat roušky,“ sdělil Arenberger.

Premiér Andrej Babiš chce co nejdříve zrušit povinné zakrytí dýchacích cest ve školách. Chce o tom jednat už na páteční schůzi kabinetu. „Máme mimořádnou vládu, takže to téma zase nadnesu,“ citovala jej Česká televize.

Lidé nyní musejí nosit roušky nebo respirátory ve všech vnitřních veřejných prostorách. A platí to i venku, pokud není možné dodržet potřebné rozestupy od dalších lidí. Povinnost má proto zůstat hlavně na místech, kde se shromažďuje velké množství lidí. Třeba ve veřejné dopravě, nebo na masových akcích. „Zejména v prostředcích hromadné dopravy budeme požadovat stále ochranu nosu a úst. Potom to budou zdravotnická a sociální zařízení,“ přiblížila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

O konci zakrývání dýchacích cest třeba v obchodech nebo na úřadech by pak kabinet měl rozhodnout v polovině června.

Zda nechat roušky povinně, už kabinet s experty bouřlivě řešil na konci loňských prázdnin. Premiér Babiš i přes výhrady velké části odborníků zasáhl a tehdejší ministr Adam Vojtěch po jeho výtkách zrušil nošení roušek ve školách, obchodech i restauracích.

Reklama

Doporučované