Hlavní obsah

Babiš jde zachraňovat vládu, ale v zákulisí už se mluví o jiné

Foto: hnutí ANO

Andrej Babiš: Následující hodiny a dny rozhodnou o příští podobě jeho vlády.

Reklama

Seznam zaznamenal v politickém zákulisí informace, že se pracuje na řešení, kdo a jak by mohl vystřídat sociální demokraty po Babišově boku.

Článek

Premiér Andrej Babiš se už za několik hodin pokusí napodruhé přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby vyhověl jeho návrhu a odvolal ministra kultury Antonína Staňka, jak mu velí Ústava.

Zemanovo rozhodnutí by zažehnalo možný konec koaliční Babišovy vlády, z níž se kvůli Zemanovu postoji chystají odejít sociální demokraté.

Ti jasně požadují, aby byl Staněk odvolán a místo něj jmenován místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Krátce před možná klíčovou schůzkou premiéra s prezidentem je však situace nadále patová. A to přesto, že politici ANO říkají, že udělají vše, aby ČSSD ve společné vládě zůstala.

A i socialisté v kuloárech přiznávají, že je jejich kolegové z ANO neustále ubezpečují, že jiná varianta než společná vláda pro ně neexistuje.

Z Babišova tábora už pronikly informace, co by mohl premiér prezidentovi nabídnout.

Staněk by byl odvolán, což ČSSD žádá, ale druhá část plánu – případná změna nominanta na ministra kultury místo Michala Šmardy, tak jak to popsal deníku Právo nejmenovaný zdroj z premiérova okolí, je u socialistů naprosto neprůchodná.

„To není žádný kompromis,” řekl Seznamu předseda ČSSD Jan Hamáček. A stejně mluví i další členové vedení, se kterými Seznam hovořil.

Sociální demokraté by však přistoupili na to, že se situace dá vyřešit výměnou resortů – tedy tím, že si prohodí s ANO například Ministerstvo kultury za Ministerstvo pro místní rozvoj. Tím by byla splněna jejich podmínka, že budou mít rozhodující slovo při určování ministrů na pěti resortech.

Zároveň však zástupci ANO i ČSSD tvrdí, že o této možnosti nejednají nebo že by sociální demokraté s tímto řešením oficiálně v posledních dnech přišli.

Paralelně se v kuloárech objevily zprávy, že předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek už zjišťuje podporu pro případ, že sociální demokraté opravdu z koaliční vlády odejdou.

„Vládu by podpořila Trikolóra, čímž by se umenšil vliv Okamurovy SPD a bylo by to tak schůdnější,” uvedl zdroj patřící mezi sněmovní vyjednávače, byť do tohoto plánu není zahrnut. Jednání se podle něho odehrávají i za asistence lidí z Hradu.

Zapojení Trikolóry má přesvědčit ty poslance ANO, pro které je spolupráce s okamurovci těžko přijatelná. Pro ně by díky Trikolóře byl argument, že široká podpora napříč spektrem není totéž co menšinová vláda s podporou SPD.

Role KSČM by se neměnila. „Přiznejme si, že našim voličům se Zemanova politika líbí, takže si nemyslím, že by podpora vlády SPD nějak vadila,” uvedl zdroj z KSČM.

Do jaké míry je varianta vážná, nebo zda jde jen o sondování možností pro „všechny případy“, v současnosti nelze hodnověrně ověřit.

Babišův vyjednávač Jaroslav Faltýnek sice jednání nepopřel, ale ani o něm nechce mluvit. „Nezlobte se, ale zatím nebudu reagovat,” uvedl na dotaz, jestli o této variantě jedná.

Místopředseda SPD Radim Fiala a představitel Trikolóry Václav Klaus mladší pak naznačenou možnost nepotvrdili.

„Zatím jsme o ničem nejednali, protože ANO se snaží zachránit vládu s rozpadající se ČSSD,” řekl Fiala.

„Nerad odpovídám na hypotetické otázky. Vládne současná vláda, my ji nepodporujeme, což jsme opakovaně potvrdili hlasováním,” řekl na dotaz, zda by vůbec byl ochoten podpořit Babišův kabinet bez ČSSD.

Ve Sněmovně jdou však ještě další, v nynějším stavu věcí těžko ověřitelné informace. Dva lidé s kontakty na Hrad uvedli, že i Hrad už ověřuje, kdo je ochoten případně vystřídat ministry za ČSSD, kteří by odešli. Počítá se s tím, že se uvolní minimálně místa na ministerstvech zahraničí, vnitra a práce a sociálních věcí.

Podle těchto zpráv se mluví například o Janu Kohoutovi, bývalém ministrovi dvou úřednických vlád – Rusnokovy a Fischerovy, který by se vrátil na Ministerstvo zahraničí. I on však Seznamu řekl, že jej nikdo ještě nekontaktoval.

Anketa

Jakou vládu budeme podle vás mít?
Zůstane kabinet ANO - ČSSD
16,5 %
Bude vládnout ANO, ČSSD odejde, vládu podrží SPD a KSČM
54,3 %
Vláda padne, Sněmovna se rozpustí, prezident bude muset vyhlásit předčasné volby
13,1 %
Zeman sestaví úřednickou vládu, v demisi povládne do předčasných voleb
16,1 %
Celkem hlasovalo 21984 čtenářů.

Reklama

Doporučované