Hlavní obsah

Babiš je hrozba pro evropský rozpočet, míní část europoslanců

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš je podle europoslanců hrozbou pro evropský rozpočet.

Reklama

Výbor Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu (CONT) se ve čtvrtek zabýval kauzami českého premiéra Andreje Babiše a jeho postavení v Evropské radě. Podle většiny členů je problematické, že bude mít vliv na rozhodování o evropském rozpočtu, který musí být odsouhlasen do konce příštího roku.

Článek

Na výbor pro rozpočtovou kontrolu přišel také komisař pro rozpočet Johannes Hahn, který se dotkl i kauz Andreje Babiše a jeho vlivu na evropský rozpočet.

„Případy, které se dějí v České republice, jsou veřejnou záležitostí,“ řekl Hahn na výboru. Na jednání dále řekl, že se jedná o konečnou verzi auditu.

Podle komisaře celá kauza bude uzavřena v druhé polovině příštího roku, což je podle jeho slov problematické, protože pokud Andrej Babiš setrvá ve funkci premiéra, tak to má zásadní vliv na vyjednávání víceletého finančního rámce.

„Víceletý finanční rámec respektive evropský rozpočet musí být uzavřený do konce příštího roku, takže po většinu času na něj bude mít český premiér Andrej Babiš přímý vliv,“ vysvětlil Hahn.

Podle Philippa Lambertse, předsedy skupiny Zelených, je Babiš jednoznačné riziko. „Fakt, že Andrej Babiš i nadále zůstává ve střetu zájmů, představuje jednoznačné riziko pro evropský rozpočet. Tento audit vyvolává vážné otázky o roli Andreje Babiše při rozhodování o evropském rozpočtu, ze kterého mu plyne osobní prospěch,“ řekl Lamberts.

Peksa: Babiš má obrovskou moc

Babiš by podle něj měl buď odstoupit z funkce českého premiéra, nebo se zcela vzdát jakékoliv kontroly nad svými společnostmi. „V sázce je důvěryhodnost Evropské unie i české vlády,” dodal v závěru Lamberts.

To je podle člena výboru a europoslance za Piráty Mikuláše Peksy nebezpečné pro Českou republiku. „Andrej Babiš je členem Evropské rady, tudíž má možnost vetovat víceletý evropský rozpočet. Pokud se opravdu potvrdí, že je ve střetu zájmů, tak to znamená, že může využít svou politickou sílu k tomu, aby podpořil svůj vlastní byznys, což je pro Evropskou unii problematické,“ řekl pro Seznam Zprávy europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa.

„Z pozice premiéra členského státu má právo Babiš veta a může celou tu dohodu shodit jménem České republiky, a to mu dává obrovskou vyjednávací moc,“ vysvětlil Peksa.

Že auditní zpráva je finální, potvrdila i německá europoslankyně Monika Hohlmeierová. „Já to vidím jako finální zprávu. Komise byla s Českou republikou dlouho v kontaktu, takže k výměně názorů a k sepsání stanoviska již došlo,“ reagovala europoslankyně na slova komisaře Hahna.

Do diskuze se zapojil i europoslanec Tomáš Zdechovský. „Jedná se o konečnou zprávu, která konstatuje, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů, a jediné, co není konečné, je to, jaké budou restrikce pro Česko,“ uvedl Zdechovský pro Seznam Zprávy.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na začátku týdne tvrdila, že je připravena se bránit do posledního dechu. Klidně i u Evropského soudního dvora. „Můj soukromý názor je ten, že kdo dostal tento nápad, by si měl přiložit studený obklad na čelo a přestat plýtvat peníze ministerstva na sepisování žalob, které nemohou uspět,“ komentoval Peksa.

Výbor se nakonec rozhodl, že 16. prosince se uskuteční utajené jednání, kde poslanci proberou audit českého premiéra. Komise by členy výboru měla podrobně informovat o podrobnostech auditu.

Reklama

Doporučované