Hlavní obsah

Babiš je největší korupčník, říkala v barvách ODS. Teď u něj dělá kariéru

Foto: vlada.cz

„Proč chce Babiš fízlovat lidi?“ Dvojka hnutí ANO ve Středočeském kraji těmito slovy tepala Babiše za projekt EET.

Reklama

O Babišovi psala, že chce fízlovat lidi. Dnes kandiduje jako dvojka hnutí ANO do vedení Středočeského kraje. Podnikatelka Irena Bartoňová Pálková ještě před čtyřmi lety kandidovala do Senátu za ODS.

Článek

Zbývalo několik hodin do startu senátních voleb a kandidáti ODS ještě na poslední chvíli přesvědčovali kolemjdoucí, ať jim hodí hlas.

Poblíž stanice metra Strašnická rozdávala v deštivém říjnovém dopoledni roku 2016 své volební noviny i Irena Bartoňová Pálková, kandidátka občanských demokratů na křeslo senátorky za Prahu 10.

Svoji kampaň postavila tato podnikatelka mimo jiné na nesmlouvavé kritice vlády - a hlavně předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Například uváděla, že Babiš je kvůli střetu zájmů a čerpání dotací „největším korupčníkem v historii“.

Letos v říjnu čekají Irenu Bartoňovou Pálkovou další volby, tentokrát v nich však už nekandiduje za ODS, ale právě za hnutí ANO, o jehož předsedovi psala, že „chce fízlovat lidi“. Irena Bartoňová Pálková je dvojkou ANO ve středních Čechách, na kandidátce má místo hned za hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou.

Foto: Seznam Zprávy

Babišovým fízlováním je podle dnešní kandidátky za ANO elektronická evidence tržeb.

Dvaapadesátiletá podnikatelka ve sféře úklidových služeb se do Babiše pouštěla ve volební tiskovině nazvané Třesk grafikou podobné bulváru.

V jednom z článků z roku 2016 sepsula projekt elektronické evidence tržeb, který Babiš prosadil ještě jako ministr financí a dodnes je na něj pyšný. „Proč chce Babiš fízlovat lidi?“ ptá se titulek textu, který brání podnikatele před povinným vystavováním účtenek.

Podle článku Ireny Bartoňové Pálkové v Třesku je to „buzerace“. A jestli si prý Babiš píše na volební plakáty, že bude bojovat se šedou ekonomikou a korupcí, je to podle Bartoňové Pálková lež. „Do pozadí se tak dostává realita, že pan Babiš je největším příjemcem dotací v České republice, který se zásluhou systému přerozdělování a rozhodování o fondech Evropské unie stává největším potencionálním korupčníkem v historii České republiky,“ pokračuje článek.

Foto: Archiv Ireny Bartoňové Pálkové

Irena Bartoňová Pálková během čtyř let vystřídala dvě strany - ODS a hnutí ANO.

„Uklidím ten svinčík“

Jak plyne z textu, Irena Bartoňová Pálková ještě před volbami v roce 2016 nepochybovala, že předseda hnutí, za které nyní kandiduje, toho má na svědomí víc než jen dotační kauzu Čapího hnízda, za niž ho stíhá policie.

„Pokud ale fixloval jednou, tak je víc než pravděpodobné, že to nebylo jinak ani v dalších případech,“ stojí v článku doprovozeném fotografií, která jasně ukazuje postoj kandidátky ODS k předsedovi ANO: mezi oběma politiky je dokreslené červené „X“ - na znamení, že tihle dva jednoznačně stojí proti sobě.

A do třetice: svému programu dala slogan „Uklidím ten svinčík“ - s odkazem na svůj byznys v úklidových službách.

V bodu tři programu vybízí: žádný sociální stát, v němž lidé nemusejí nic dělat a stát má povinnost se o ně starat. „Je to něco, na co si velmi dobře vzpomínám z doby komunismu, a Babiš a jeho sluhové jsou symbolem této doby,“ vysvětluje v novinách z roku 2016 Irena Bartoňová Pálková.

Foto: Seznam Zprávy

Bartoňová Pálková podniká v úklidových službách - od toho také odvodila svůj hlavní slogan pro senátní kandidaturu za ODS v roce 2016.

V jiném článku se zase politička zamýšlí nad „estébáckou minulostí“.

„Po téměř 27 letech však cítím silné déjà vu této doby,“ napsala Irena Bartoňová Pálková a opět je možné z textu vycítit, že se trefuje právě do Babiše a jeho spolupráce s komunistickou tajnou policií.

Při pohledu do jejího životopisu takový postoj dává smysl: za komunismu se sice dostala na práva, kvůli otci-novináři, který přišel o práci po sovětské vojenské invazi v roce 1968, však nemohla na studia nastoupit.

Od 90. let pak Irena Bartoňová Pálková podniká, jak sama uvádí „v oblasti vzdělávání, poradenství a prodeje se specializací na úklidové a čisticí činnosti“. Vystudovala andragogiku a úklid na British Institute of Cleaning Science.

Seznam Zprávy se dva dny pokoušely s Bartoňovou Pálkovou spojit. Ovšem marně. Nezvedala mobil, neodpovídala na esemesky a e-maily s žádostí o vyjádření. Nepodařilo se ji kontaktovat ani přes její spolupracovnici.

Foto: Seznam Zprávy

Estébácká minulost - z článku je zřejmé, že se Bartoňová Pálková trefuje do dnešního premiéra Andreje Babiše.

V novinách se dotýká samozřejmě i problémů Prahy – mimo jiné dostavby Pražského okruhu. V jednom z rozhovorů dnešní Babišova kandidátka říká, že politici ANO v tomhle směru pracují liknavě. Konkrétně jmenuje tehdejší primátorku Adrianu Krnáčovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Irena Bartoňová Pálková pak také odpovídá na otázky, které už s politikou nesouvisí: třeba jak nejlépe vyčistit koženou sedačku (nepřekvapivě čističem na kůže).

Pražskou rodačku si ODS vybrala pro senátní volby jako docela známou osobnost Hospodářské komory, podnikatelka byla roky v jejím nejužším vedení. A podle lidí z ODS se nikdy neprojevovala jako někdo, kdo sice navenek Babiše a jeho politiku kritizuje, ale v soukromí s ním souzní.

„Kdepak, měla vždycky jasné pravicové smýšlení. Pro mě je překvapení, že teď kandiduje za ANO,“ podivil se Filip Humplík, tehdejší předseda pražské ODS.

Reklama

Doporučované