Hlavní obsah

Exkluzivně: Rusové podezřelí z výbuchu ve Vrběticích jsou ti, kteří otrávili agenta Skripala

Foto: Bellingcat.com

Hledaní Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga.

Reklama

Česko vyhostí ruské diplomaty, které identifikovalo jako agenty ruské tajné služby.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že existuje vážné podezření, že se agenti ruské rozvědky podíleli na výbuchu skladu munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Ministr vnitra Jana Hamáček v té souvislosti řekl, že Česko vyhostí všechny diplomaty ruské ambasády, které české bezpečnostní složky identifikovaly jako ruské rozvědčíky.

„Byli jsme v pátek večer informováni o závažných skutečnostech týkajících se bezpečnosti naší země. Informovali jsme dnes prezidenta Zemana o tomto případu a o navrhovaném postupu a prezident nám vyjádřil absolutní podporu. Na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničního areálu skladu Vrbětice v roce 2014,“ řekl Babiš na mimořádné tiskové konferenci, během níž novináři nemohli klást další otázky.

Policisté také v sobotu večer zveřejnili pátrání po dvou podezřelých ruských agentech - Alexandru Petrovovi a Ruslanu Boširovovi. Podle zjištění Seznam Zpráv jsou to totiž rozvědčíci, které vyšetřovatelé v Anglii označili za možné pachatele otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Investigativní novináři serveru Bellingcat předloni odhalili jejich pravou identitu a příslušnost k ruské rozvědce GRU. Jejich jména zní Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka utrpí česko-ruské vztahy. „Jsme v podobné situaci jako například Velká Británie v případě pokusu o otravu v Salisbury v roce 2019. Předvolal jsem si na 19. hodinu ruského velvyslance Zmejevského a oznámil jsem mu následující postup. Jako ministr zahraničních věcí jsem se rozhodl vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako příslušníci ruských tajných služeb, tedy SVR a GRU. Do 48 hodin musí republiku opustit 18 pracovníků ruské ambasády,“ prohlásil Hamáček.

Ve Vrběticích vybuchl v polovině října 2014 sklad s 50 tunami munice, ta se rozlétla až 800 metrů daleko. Při výbuchu zahynuli dva lidé. Začátkem prosince se ozvaly další exploze: do povětří vyletěl sklad se 16 tunami dělostřelecké munice a se samopaly. Zástupci firmy Imex Group tehdy prohlásili, že tenhle druh vojenského materiálu nemůže vybouchnout sám od sebe.

Reklama

Doporučované