Hlavní obsah
Online

Babiš je ve střetu zájmů a Česko musí vrátit dotace pro Agrofert, píše Brusel. „Není to pravda!“ tvrdí premiér

Andrej Babiš je ve střetu zájmů, řekla Evropská komise.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zpráva o rozsahu 71 stran přišla ve čtvrtek na Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj.

Článek

Premiér Andrej Babiš a jeho vláda jsou pod tlakem. Způsobila jej zpráva Evropské komise, která dorazila ve čtvrtek na Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj.

Uvádí, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na podniky, které vlastnil a nyní jsou zaparkované ve svěřenském fondu.

Babiš a také jeho ministryně financí Alena Schillerová význam dokumentu z Bruselu bagatelizují a říkají, že jde o pracovní verzi, k níž bude moci Česko poslat připomínky.

I tak je nyní naprosto reálná možnost, že Česko a jeho daňoví poplatníci z peněz Evropské unie nikdy nedostanou proplaceny dotace, které už však státní rozpočet poslal firmám z Babišova holdingu Agrofert.

Dokument z Bruselu je sice v důvěrném režimu, ale Hospodářské noviny uvedly, že premiér Andrej Babiš je podle Evropské komise ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky. A Brusel chce proto, aby Agrofert vrátil dotace od února 2017. Podle Hospodářských novin má jít o částku přes 280 milionů korun.

Přitom z vyjádření politiků není jisté, jestli aspoň od nynějška přestanou zdejší dotační úřady peníze z českého rozpočtu Agrofertu na další projekty vyplácet.

Ve Sněmovně už se kvůli tomu zvedla opozice, která chce příští týden prosadit na schůzi zvláštní jednání o Babišově případu. Podpořili to i poslanci koaliční sociální demokracie, která jinak s Babišem vládne.

71 stran v angličtině

Podle informací Seznamu má dokument, který přišel českým úřadům, 71 stran v angličtině a do měsíce by měla přibýt jeho česká verze. Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj se s ním v současné době seznamují.

„Můžeme potvrdit, že Ministerstvo financí společně s Ministerstvem pro místní rozvoj obdrželo předběžný návrh auditní zprávy Evropské komise týkající se nastavení systému proplácení strukturálních dotací v ČR,“ řekl Seznamu mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na informace o dokumentu Seznamu napsal, že neporušuje ani české, ani evropské zákony. Je prý šokován tím, co tvrdí česká média. „Není to pravda! Žádné dotace rozhodně nebude muset Česká republika vracet,“ napsal.

Podle mluvčího ministryně financí jde ze strany Evropské komise o prozatímní zjištění, které se může ještě změnit na základě dalších informací od národních orgánů.

„Proto má být dle této informace zpráva považována za důvěrnou do doby uzavření procesu a do doby vydání finálních zjištění,“ doplnil Žurovec.

Babiš Agrofert teprve předloni vložil kvůli českému zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu. Podle Pirátů i protikorupční organizace Transparency International ČR má však na svůj holding nadále vliv, což je v rozporu s unijními pravidly. Premiér to už dříve odmítl.

Opozice ve Sněmovně připomněla, že nynější dokument o premiérově střetu zájmů je už druhý, který byl v Bruselu vypracován. První vyhotovila právní služba Evropské komise – česká opozice ho označuje za odborný. Nynější dokument z Evropské komise je tak podle opozice dalším – a to politickým – stanoviskem, že Andrej Babiš ve střetu zájmů je.

Také Evropský parlament v půlce loňského prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert.

Ministerstvo financí žádosti do EU přestalo posílat.

  • Babišova „záležitost” poškozuje ČR, vzkazuje Petříček

  • Audit Evropské komise by podle Hamáčka měl být zveřejněn

    Předseda ČSSD Jan Hamáček.Video: Seznam Zprávy

    „Pokud se ukázalo, že byly některé dotace vyplaceny neoprávněně, tak pokládám za logické, že budou vráceny nebo že budou vymáhány,“ řekl novinářům předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Nejdříve si chce nastudovat audit, který podle něj není v režimu utajení.

    Pokud by se ukázalo, že premiér bude muset vrátit neoprávněně získané dotace, nebyl by to podle Hamáčka důvod k ukončení vládní spolupráce, ČSSD by pouze trvala na vrácení peněz. S premiérem se má Hamáček sejít v pondělí v rámci jednání vlády.

  • Transparency International vyzývá ministerstvo, aby zprávu zveřejnilo

    Premiér svou nenasytností způsobil Česku nebývalou mezinárodní ostudu, řekl šéf Transparency International ČR.Video: ČTK

    „Evropská komise dala Transparency international plně za pravdu, pan premiér je ve střetu zájmů,“ komentuje audit Evropské komise šéf české pobočky nevládní organizace Transparency International David Ondráčka. Audit podle Ondráčky potvrdil, že Andrej Babiš zůstal ovládající osobou Agrofertu a jeho skutečným majitelem. „Premiér svou nenasytností způsobil Česku nebývalou mezinárodní ostudu,“ dodal.

    Stát teď bude muset prostřednictvím Ministerstva financí po Agrofertu vymáhat přibližně půl miliardy korun, což je bezprecedentní případ, řekl Ondráčka. Společně s českými zakázkami a dotacemi podle něj Agrofert ročně neoprávněně pobírá asi čtyři až šest miliard korun.

    Transparency International také upozorňuje na nezákonné jednání českých úředníků a členů dozorčích rad, kteří nahrazují uzavřené zdroje z EU penězi z českého rozpočtu. Organizace nyní vyzývá Ministerstvo financí, aby zprávu zveřejnilo.

  • Další rána pro Babiše, píší zahraniční média

    Informace o výsledcích auditu Evropské komise (EK) si všímají i světová média. Unijní vyšetřování Babiše je podle Bloombergu další položkou na seznamu právních a politických potíží, jimž čelí vůdci východního křídla Evropské unie. „V pondělí byl šéf rumunské vládní strany poslán do vězení kvůli korupci a maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi hrozí, že po volbách do Evropského parlamentu bude vyčleněn z politického bloku,“ píše Bloomberg.

    Podle agentury Reuters jsou závěry EK další politickou ranou pro Babiše, který vždy popíral, že by se dopustil porušení zákonů. Reuters cituje reakci Babiše, který agentuře v textové zprávě sdělil, že výsledky jsou pouze předběžné a budou pečlivě přezkoumány.

  • Finanční správa bude postupovat podle zákona, říká Alena Schillerová

    Ministryně financí Alena Schillerová v pátek.Video: Seznam Zprávy

    Ministryně financí Alena Schillerová Seznamu řekla, že svým úředníkům nebude na základě auditu Evropské komise doporučovat zastavení dotací Agrofertu. Ministerstvo podle Schillerové čeká na českou verzi zprávy Evropské komise, která by měla dorazit do měsíce. Další dva měsíce podle ministryně potrvá česká reakce, po které Evropská komise audit zkompletuje.

  • Bartoš: Je-li vše křišťálově čisté, je v Babišově zájmu závěry auditu zveřejnit

    Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

  • Hamáček: Agrofert má případné neoprávněně získané dotace vrátit

    Pokud se ukáže, že Agrofertu byly vyplaceny nějaké dotace neoprávněně, měl by je vrátit nebo by je měl stát po firmě vymáhat. Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Na vládní koalici ANO a ČSSD audit podle Hamáčka nebude mít vliv.

    „Pokud vím, tak je to předběžné stanovisko, které bude ještě podléhat dalším vyhodnocováním. Pokud by se ukázalo, že nějaké dotace byly vyplaceny neoprávněně, tak pokládám za logické, že budou vráceny nebo že budou vymáhány,“ uvedl předseda ČSSD.

  • Koaliční ČSSD „nechce být spojována“ s problémy premiéra. Podpoří ve Sněmovně opozici

    „Jsme připraveni zařazení mimořádného bodu na schůzi, zřejmě v úterý, podpořit,” řekl Seznamu po jednání poslaneckého klubu místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. „Nechceme být spojováni s problémy pana premiéra,” dodal.

    Podle Veselého sociální demokraté shodně s opozicí chtějí, aby Ministerstvo financí zveřejnilo diskutovanou zprávu, „pokud to bude možné”. „Pak budeme očekávat další klasický postup, který je v případě dotací, kdy se nařizuje korekce. Není to první ani poslední dotace, ve které byla korekce nařízena,” pokračoval.

    Svému ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi, kterého se dotace pro Agrofert týkají, ovšem žádné doporučení o zastavení dalšího vyplácení nedoporučili. „Panu ministrovi nic říkat nebudeme, pan ministr je svébytná jednotka, je to člověk, který ministerstvu rozumí, takže předpokládáme, že bude postupovat zcela řádně a ve chvíli, kdy je to problém systémový, tak podle toho k tomu přistoupí.”

  • Peníze bude Agrofert vracet České republice, říká právník Ondřej Závodský

    Právník a bývalý náměstek na ministerstvu financí Ondřej Závodský.Video: Seznam Zprávy

  • Babiš bude mít s argumentací komise velkou práci, říká Sabina Slonková

    Komentář investigativní novinářky Sabiny Slonkové.Video: Seznam Zprávy

  • Nebudeme to nyní komentovat, vzkázala Evropská komise

    Evropská komise se k výsledkům auditu odmítla vyjádřit. „Evropská komise nikdy nekomentuje neukončené auditní procedury a rovněž žádné úniky (informací),“ uvedl mluvčí komise Daniel Rosario, který má na starosti obchodní a zemědělskou tematiku.

  • Rakušan (STAN): Babiš se ukázal opět jako srab

    Šéf STAN Vít Rakušan okomentoval fakt, že premiér Babiš po svém projevu ze Sněmovny odešel, přestože se k tématu začali vyjadřovat šéfové poslaneckých klubů a stran.

  • Evropská komise odmítla výsledek auditu o Babišovi komentovat

    Evropská komise se dnes odmítla vyjádřit k výsledkům auditu, který konstatoval, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky ve skupině Agrofert.

    „Evropská komise nikdy nekomentuje neukončené auditní procedury a rovněž žádné úniky (informací),“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí komise Daniel Rosario, který má na starosti obchodní a zemědělskou tematiku.

  • Babiš: Zákon jsem neporušil, peníze vracet nebudeme

    Česká republika nebude vracet dotace, žádný zákon jsem neporušil a česká média lžou. Takové je sdělení Andreje Babiše, který ve Sněmovně reagoval na zprávu z Bruselu. „Jedná se o předběžnou zprávu, kterou jsem nečetl ani ji nemám u sebe,“ řekl premiér v jednacím sále.

  • Opozice zvažuje hlasování o vyslovení nedůvěry vládě

    Opozice zveřejnila další postup v kauze premiérova střetu zájmů.Video: Seznam Zprávy

  • Opozice chce zprávu z Bruselu řešit ve Sněmovně v úterý

    Opozice nebude kvůli zprávě z Bruselu zatím vyvolávat ve Sněmovně mimořádnou schůzi. V úterý ale navrhne její projednání, a to hned na úvod schůze. Shodli se na tom předsedové opozičních stran (ODS, KDU-ČSL, STAN, Piráti, TOP 09). Současně také poslanci požadují, aby měli možnost si zprávu, která má 71 stran, přečíst.

  • Ať Agrofert vrátí všechny dotace, vyzývá hnutí STAN

  • „Nové palivo pro agresivní kampaň,“ komentuje mluvčí prezidenta

  • Agrofert: O zprávě zatím víme jen z médií

    K situaci se vyjádřil i Agrofert. „Máme zatím informace jen z médií. Těžko se můžeme vyjadřovat k něčemu, o čem nic nevíme. Stále platí, že nás žádný úřad neoslovil a nekontaktoval. Stále trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona. Pokud nás úřady osloví, věc následně posoudí naši právníci. Zatím ale nemáme bližší komentář,“ odpověděl mluvčí Karel Hanzelka Seznamu na otázku, jestli bude společnost vracet dotace, které dostala od státu.

  • TOP 09: Babiš musí rezignovat na funkci premiéra

    „Babiš je v takovém střetu zájmů, že by měl podat demisi na funkci premiéra,” řekl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Pokud demisi nepodá, vyzve strana k mimořádné schůzi a hlasování o nedůvěře vládě.

Reklama

Hlavní zprávy