Hlavní obsah

Babiš je ve střetu zájmů, dál ovládá Agrofert, píše nejvyšší žalobce

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Babiš v Agrofertu vykonává rozhodující vliv, píše se ve verdiktu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k případu premiérova střetu zájmů.

Článek

Šéf žalobců Pavel Zeman se v červenci rozhodl, že v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše nepodá k soudu správní žalobu. Zdůvodnil to tím, že neshledal závažný veřejný zájem.

Server Neovlivní.cz teď ale získal celé znění Zemanova rozhodnutí s překvapivým obsahem. Ačkoli Zeman žalobu podávat nechce, domnívá se, že Babiš ve střetu zájmů je. A že úřady, jejichž rozhodnutí posuzoval, postupovaly špatně.

„Po prostudování všech relevantních podkladů lze dospět k závěru, že obviněný z pozice zakladatele a obmyšleného svěřenského fondu a na podkladě pravidel fungování svěřenského fondu v jeho statutu disponuje prostředky, díky nimž fakticky a nepřímo (prostřednictvím svěřenského správce a rady protektorů) vykonává v obchodních korporacích provozujících média rozhodující vliv,“ cituje server z dokumentu.

Správní řízení se týkalo údajného Babišova přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Premiér čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Úředníci Středočeského kraje, který vede hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), ale rozhodnutí zrušili.

Nevýhoda před zákonem

Jejich rozhodnutí bylo nesprávné, píše ve svém verdiktu Zeman. Nejvyšší žalobce byl poslední instancí, která mohla v případu zasáhnout. Přesto ale správní žalobu nepodal.

„Musím vycházet ze znění zákona, který mi říká, že mohu podat správní žalobu, je-li dán závažný veřejný zájem. V tomto směru mám za to, že pokud bych v podobném případě jakéhokoliv jiného občana České republiky nepodával správní žalobu, tak ji nemohu podat ani v případě ministerského předsedy, neboť bych mu tím sjednal nevýhodu před zákonem,“ vysvětlil své rozhodnutí Zeman.

Dodal, že státní zastupitelství se nesmí nechat ovlivnit veřejným očekáváním či poptávkou. „Pokud by tomu tak bylo, přestalo by postupovat nestranně,“ řekl žalobce. „Napadat žalobou každé nesprávné rozhodnutí správního orgánu není účelem tohoto výjimečného oprávnění nejvyššího státního zástupce,“ dodal mluvčí zastupitelství Petr Malý.

Reklama

Doporučované