Hlavní obsah

Babiš je ve střetu zájmů, trvá na svém Brusel. Přečtěte si celé znění dopisu

Premiér Andrej Babiš reaguje na dotazy Seznam Zpráv ohledně auditu Evropské komise ke střetu zájmů.Video: Kristina Ciroková

 

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy získaly celé znění dopisu, který Evropská komise v říjnu poslala českým úřadům. Trvá v něm na svém stanovisku, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Seznam Zprávy získaly i jeho aktuální reakci.

Článek

Dopis, který Komise poslala 22. října, je reakcí na české námitky k závěrům evropského auditu ke střetu zájmů. Jak Seznam Zprávám sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský, audit bude finálně uzavřen v lednu.

Evropští auditoři stále trvají na tom, že Andrej Babiš nadále ovládá společnosti ze skupiny Agrofert. Což podle dopisu znamená, že „coby veřejný funkcionář porušuje článek 4c zákona o střetu zájmů“. Česká strana se závěry Komise nesouhlasí.

Zpráva auditorů Evropské komise se týká dotací z unijních strukturálních fondů. Kontrolní výbor Evropského parlamentu vyzval začátkem května Babiše v nezávazných doporučeních, aby odstoupil, nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu.

Babiš trvá na svém stanovisku, že žádný střet zájmů nemá a že vyhověl novelizované podobě českého zákona o střetu zájmů.

„Já určitě žádná opatření nebudu dělat. Já v tom nejsem účasten. Já jsem se vyjádřil xkrát, že žádný střet nemám,“ zopakoval v úterý na dotaz Seznam Zpráv. „Kvůli Agrofertu se žádné peníze vracet nebudou,“ je přesvědčený premiér. Celou jeho reakci najdete v úvodním videu.

Samotnou závěrečnou zprávu auditu najdete přeloženou zde:

Reklama

Doporučované