Hlavní obsah

Babiš je ve střetu zájmů, zní předběžné stanovisko komise senátorů

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Senátní komise pro vyhodnocení auditů týkajících se dotací EU pro holding Agrofert a premiéra Andreje Babiše (ANO) dospěla k předběžnému závěru, že předseda vlády je ve střetu zájmů. Chce si ho pozvat na některé z příštích jednání, řekl předseda komise Zdeněk Nytra z klubu ODS.

Článek

Termín zatím nebyl stanoven. O svých průběžných zjištěních chce komise příští týden informovat Senát a požádat ho o prodloužení svého mandátu.

„Komise na základě jí dostupných informací dospěla k předběžnému závěru, že pan premiér je ve střetu zájmů,“ uvedl Nytra. Komise podle něj požádá předsedu vlády o zaujetí stanoviska a pozve ho na své jednání. Babiš dosud vždy střet zájmů odmítal, od loňska kvůli tomu nepředsedá a neúčastní se vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy.

Předběžné závěry poukazují podle Nytry i na skutečnost, že ministerstva financí, zemědělství a pro místní rozvoj odmítla komisi poskytnout návrhy auditů. O správní žalobu na ministerstva ale komise Senát žádat nebude, byť to původně zamýšlela, uvedl Nytra s odkazem na konzultace s právníky.

Ministerstva se hájila dřívějším stanoviskem Evropské komise, podle něhož audity nemají být poskytnuty třetím osobám. Nytra ale argumentoval nedávným stanoviskem EK, podle něhož by Senát mohl předběžné audity získat při zachování neveřejnosti jejich obsahu.

Komise chce podle svého předsedy požádat Senát o prodloužení svého mandátu, který by měl skončil v závěru ledna, až na říjen příštího roku. Důvodem je podle Nytry především to, že finální verze auditů bude hotova až v novém roce.

Komise má shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy.

Reklama

Doporučované