Hlavní obsah

Babiš je z Maláčové na nervy. Proto s ní jdu do voleb, říká Stropnický

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

Reklama

Článek

Někdejší předseda Strany zelených Matěj Stropnický se znovu chystá do voleb. Jako dvojka v Praze kandiduje za ČSSD. Jak chce straně pomoci? A proč se rozhodl vrátit do politiky?

Matěj Stropnický odpovídal v Ptám se já.

„Mám vážnou obavu, aby po těch podzimních volbách levice úplně nevypadla ze Sněmovny a aby sekeru za covid nezaplatili chudší lidé, kteří vyjdou tak tak a když se jim zvýší DPH, bude to pro ně velký problém,“ komentoval v rozhovoru svůj návrat do politiky Stropnický.

V posledních měsících se totiž spekuluje nad tím, jestli se strana s dlouholetou historií dostane vůbec zpět do sněmovních lavic. V červnovém modelu agentury STEM se sociální demokracie pohybuje na hranici volitelnosti s 5,5 procenty voličských preferencí.

Jak si to Stropnický vysvětluje? „ČSSD udělala celou řadu věcí ve vládě dobře. Za hodně věcmi je ale vidět vláda jako celek a hlavně Babiš. ČSSD musí mít víc tváří, které budou říkat, co vše udělala, pro koho a co ještě by dělat měla,“ řekl. Podle něj je hlavní důraz strany na sociálně-ekonomická témata a problémy nízkopříjmových. I v tom podle svých slov souzní s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou.

„Přijde mi, že se (Jana Maláčová, pozn. red.) nebojí jít proti mainstreamu názorů v Praze v tom liberálním prostředí. Nebojí se jít do konfrontace s Babišem ani s pravicí. S Babišem se pořád hádá, úplně o každé věci, je z ní permanentně na nervy. Nemá kauzy a já jí věřím,“ dodal.

Zatímco Matěj Stropnický bude na pražské kandidátce a vůbec pod taktovou ČSSD nováčkem, pro letošní volby z ní odstoupil exministr zahraničí Tomáš Petříček. Na kandidátce prý nebude kvůli tomu, že posunutím ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové do jejího čela, byla narušena její demokratická tvorba. Kritizuje rovněž „masivní kšeftování s hlasy a rozdělování trafik“ ve veřejné správě výměnou za loajalitu uvnitř ČSSD. „Ten se ve skutečnosti bojí, že by ve volbách neuspěl,“ komentoval jeho výroky Stropnický.

Budoucí dvojka pražské kandidátky ČSSD pro info.cz dříve řekla, že ho Maláčová přesvědčila, že její jednání nebude „jen žvatlání o Bělorusku, Polsku, Maďarsku a transgenderu“. Ačkoliv prý agendu lidských práv respektuje, chce dělat politiku „pro lidi v montovnách“. Znamená to snad, že rovná práva nejsou důležitým tématem? „Jsou to témata hlavně pro liberály, ti mají čas protestovat. Na venkově mají lidé dvě tři práce, jsou rádi, že přijdou domů, vidí se s dětmi, udělají něco na zahrádce a druhý den jdou znovu,“ komentoval svůj výrok s tím, že má jednoduše jiný žebříček priorit.

Nevyčítají Stropnickému členové LGBTQ+ komunity, že jejich práva více nehájí? „Když jsem byl ve Výměně manželek, spousta lidí mi to vyčítala ještě než to vidělo, ale pak mi říkali, že jsme udělali stejnopohlavním párům tisíckrát větší reklamu. Pokusili jsme se ukázat, že když spolu dva kluci žijí, může to vypadat normálněji než tady na gay pridu,“ dodal.

Jak chce voliče ČSSD oslovit? A věří, že se sociální demokracie bude podílet na další vládě?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované