Hlavní obsah
Online

Víkend rozhodne. Příští týden může přijít zákaz cestování mezi kraji

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Premiér Andrej Babiš (ANO) je na návštěvě Maďarska. Jedná s premiérem Viktorem Orbánem o maďarských zkušenostech s ruskou vakcínou Sputnik V a o možném využití léku bamlanivimab. Více zde. Babiš v Maďarsku naznačil, že chce pro Česko ruskou a čínskou vakcínu.

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že by se vláda v pondělí mohla zabývat omezením pohybu mezi kraji kvůli pandemii koronaviru. Podle něj se ukáže, jak bude vypadat víkend například na horách a jak budou lidé dodržovat potřebná opatření.

- KSČM nepodporuje další prodloužení nouzového stavu v Česku kvůli covidu-19. „Měli jsme racionální požadavky, například návrat dětí do škol, který by umožnil maminkám nástup do zaměstnání. Vláda chce ale asi vyjednávat jiné věci, je to tedy pouze její odpovědnost,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

- Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes varoval před tím, že neprodloužení nouzového stavu by znamenalo totální kolaps zdravotního systému, nekontrolované šíření epidemie a obrovský nárůst úmrtnosti.

  • Nemocnice: Čtvrtina pacientů musí zůstat i po vyléčení z covidu

    Pacient s covidem-19 v nemocnici je podle algoritmu Ministerstva zdravotnictví, který potvrdily i pražské fakultní nemocnice, po deseti dnech přeložen na standardní oddělení jako negativní, pokud poslední tři dny nemá příznaky. Ve statistikách hospitalizovaných nakažených novým typem koronaviru se tak dál neobjevuje, přestože v nemocnici zůstává týdny i měsíce. Podle mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánkové zůstává takto v nemocnicích asi 26 procent pacientů. Statistiky ministerstva ve čtvrtek hlásily 5737 hospitalizovaných s covidem-19. „Obecně je brán pacient po 20 dnech od stanovení diagnózy covid jako neinfekční, je-li bez symptomů. Může přitom být i PCR pozitivní,“ uvedla Heřmánková. Stejný postup potvrdila také například fakultní Thomayerova nemocnice nebo fakultní nemocnice v Motole. „Pokud jsou hospitalizováni déle než 20 dnů, tak už infekční nejsou a nehlásí se, i když jejich stav stále vyžaduje hospitalizaci a příčinou jejich obtíží je covid. Naopak pacienti, kteří se u nás zlepší natolik, že jsou schopni domácího ošetřování, jsou propuštěni do domácí péče, i když jsou stále v izolaci,“ popsala mluvčí FN v Motole Pavlína Danková.

  • Růst nezaměstnanosti je znepokojivý, část míst je totiž uměle udržovaná

    Epidemie se podle dnešních údajů promítla do čísel o maloobchodě a nezaměstnanosti. Maloobchodní tržby v Česku kromě prodejů aut loni poprvé od roku 2012 meziročně klesly, analytici ale mají snížení o méně než procento spíše za pozitivní výsledek vzhledem k uzavření části obchodů kvůli epidemii. Lednový nárůst nezaměstnanosti na 4,3 procenta z prosincových čtyř procent v nich naopak budí obavy, protože je výraznější, než je v lednu obvyklé. Zaměstnanost navíc podle nich uměle udržují vládní programy, které ale zároveň přestávají stačit.

  • Petice vyzývá k otevření škol i venkovních aktivit

    Víc než 9500 lidí dosud připojilo svůj podpis pod petici nazvanou „Nesmíme obětovat děti!“. Apelují v ní na členy vlády, další politiky a úředníky, aby začali neprodleně řešit kritické dopady uzavření škol na děti a mladé lidi. Zasazují se za to, aby za určitých okolností mohli žáci chodit do škol a co nejdřív se zúčastnit alespoň venkovních školních i volnočasových aktivit. Mají obavy z negativních dopadů dlouhodobého uzavření dětí a mladistvých doma na jejich fyzické i duševní zdraví. „Izolace, nedostatek pohybu, dny trávené ve virtuálním světě, uzavření v mnohdy velmi zátěžovém rodinném prostředí znamená pro děti a mladé lidi ohrožení, které se významně projeví i v budoucnosti,“ stojí v petici. Výzvu připravili zástupci škol, místních samospráv, psychologů a organizací pracujících s dětmi. „Zavřené školy i volnočasové aktivity pro děti již dávno nepředstavují pouze ohrožení v oblasti vzdělání, ale i zdravého osobnostního vývoje. Nebezpečně zvyšují výskyt rizikového chování dětí a mladých lidí a mají negativní dopad na jejich fyzické i psychické zdraví,“ uvedli iniciátoři akce.

  • „Při vší dobré vůli je patrné, že Jan Blatný nebyl správnou volbou“

    Jan Blatný je ministrem zdravotnictví 100 dní. Nikdo, ani on, samozřejmě nepočítal, že v jeho případě to bude 100 dní hájení. Takže bylo řečeno už mnohokrát: tohle se nepovedlo.

  • Blatný: Nechci na lidi tlačit, zpřísníme jen, bude-li to nutné

    Mnistr Blatný prý sám ke zpřísnění opatření přistupovat nechce, pokud to nebude nezbytně nutné. „Věřím, že je v našich silách dosáhnout naplnění stávajících opatření. Nejsem ten, kdo by chtěl za každou cenu tlačit na lidi. Uvědomuju si, že situace trvá dlouho a omezuje nás,“ řekl Blatný. Podle něj je potřeba zvážit situaci ohledně prodloužení nouzového stavu. „Kdyby se neprodloužil, znamenalo by to stáhnout vojáky z nemocnic, vrátit přístroje do státních rezerv včetně ventilátorů, nebylo by možné nastavovat plošná opatření. S největší pravděpodobností by to vedlo k tomu, že by se epidemie vymkla kontrole,“ zdůraznil Blatný.

  • Blatný nevyloučil jednání o omezení pohybu mezi kraji

    Ministr zdravotnictví Blatný nevyloučil, že by se vláda v pondělí mohla zabývat omezením pohybu mezi kraji kvůli pandemii koronaviru. Podle něj se ukáže, jak bude vypadat víkend například na horách a jak budou lidé dodržovat potřebná opatření. Blatný dnes v Brně uvedl, že s ohledem na dlouhé trvání celé situace nechce opatření zpřísňovat, pokud to nebude nutné. Podle něj třetinu potvrzených případů nakažlivější britské mutace koronaviru tvoří pendleři mezi ČR a Německem v krajích u hranic. Blatný bude o víkendu jednat s epidemiology a dalšími odborníky ohledně toho, jak by se mělo dál postupovat. Podle něj se ale ukáže, jak lidé k celé věci přistoupí a jaká bude situace například na horách. Lidé v posledních týdnech vyrážejí na hory, přestože vleky nejezdí. „Ve hře může být i omezení pohybu mezi kraji zejména s ohledem na to, že existují velké rozdíly mezi jednotlivými kraji,“ uvedl Blatný. Podle něj je potřeba udělat vše pro to, aby lidé neroznesli nákazu všude. „Musíme prověřit indicie, že v některých krajích může být větší možnost výskytu britské mutace,“ řekl Blatný. Podle něj jsou to kraje sousedící s Německem. „Asi třetina vzorků s pozitivní mutací jsou pendleři mezi Českou republikou a Německem, takže jsou to příhraniční kraje,“ dodal Blatný.

  • Jak komunisté odmítli prodloužit nouzový stav

    Podívejte se na záznam dnešní tiskové konference předsedy KSČM Vojtěch Filipa.Video: ČTK

  • Ministerstvo: Nemocnice jsou kvůli covidu na hraně svých kapacit

    Nemocnice jsou podle Ministerstva zdravotnictví kvůli covidu-19 na hraně svých kapacit. Rozdíly mezi kraji existují, ale většina nemocnic je obsazena na maximum. Dnes to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Německo, jehož pomoc po vládě žádá Karlovarský kraj, podle něj může přijmout jen jednotky pacientů, navíc chce ty, kteří nemají takzvanou britskou mutaci koronaviru. Ve čtvrtek bylo v českých nemocnicích 5753 pacientů s covidem-19, z nich 995 na jednotkách intenzivní péče. Podle informací o volných kapacitách je volných asi 220 lůžek pro pacienty s covidem-19, což je zhruba 18 procent. V Praze, Karlovarském a Královéhradeckém kraji je kapacita nižší. „Schopnost přijímat pacienty v ČR je nadále udržována za cenu zásadního omezení elektivní péče,“ uvedl Černý.

  • Policie opět zasahuje v areálu Vaňkův kopec u Ostravy, jedou vleky

    Policie dnes opět zasahuje v areálu Vaňkův kopec, kde i přes nařízení vlády druhým týdnem jedou vleky. Nástupní prostor policisté uzavřeli páskami, aby k vleku nemohli lyžaři. Na místě jsou policejní hlídky. Provozovatele policisté předvedli k podání vysvětlení. Vyplývá to z informací, které provozovatel vleků nedaleko Ostravy zveřejnil na svých stránkách. Provozovatel střediska Martin Kafka vleky spustil více než před týdnem. Rozhodl se tak z ekonomických důvodů. Po povinném uzavření lyžařských areálů se dostal do ekonomických problémů, když musel sehnat 450 000 korun na zaplacení účtu za elektřinu.

  • Česko dostane v únoru prvních 500 dávek léku bamlanivimab

    Babiš a jeho expertní tým dnes v Maďarsku jednali mimo jiné o zkušenostech s lékem bamlanivimab proti onemocnění covid-19 od společnosti Eli Lilly. Maďaři podle předsedy české vlády zakoupili 3881 dávek. Česko by mělo prvních 500 dávek obdržet v únoru. Lék má omezit množství viru v těle a zamezit těžšímu průběhu nemoci.

  • Policejní ředitel Husák skončil ve funkci, převzal odvolání

    Dosavadní ředitel libereckého krajského policejního ředitelství Vladislav Husák dnes oficiálně skončil ve funkci. Policejní prezident Jan Švejdar ho sice odvolal k 1. únoru, Husák však kvůli svému zdravotnímu stavu dokument převzal až nyní. Husáka Švejdar odvolal kvůli účasti na oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu. Policista má nyní působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.

    Ke kauze se vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček:

  • Babiš v Maďarsku naznačil, že chce pro Česko ruskou a čínskou vakcínu

    Premiér Andrej Babiš dnes na návštěvě Maďarska řeší, zda by Česko mělo nakoupit ruskou vakcínu Sputnik V, kterou již v Maďarsku používají. „Lituji, že jsem sem nepřijel už v listopadu. Získali jsme tady strašně moc důležitých informací pro další rozhodování k pandemii covidu-19. Konstatovali jsme, že nejlepší vakcína je bezpečná, ale také ji musíme mít k dispozici hned. Vakcíny stále nemáme dost. A není namístě řešit vakcínu z politického hlediska. Jde o čas. Udělám maximum, abychom získali léky a vakcíny. O ruské i čínské vakcíně jsem mluvil s kancléřkou Merkelovou. Stojí o to, aby byly schválené evropskou lékovou agenturou. Otázka je, zda o to výrobce požádá. Zvažujeme, že půjdeme maďarskou cestou. Chci maximum vakcíny, pokud budou dostupné a bezpečné,“ řekl Babiš.

  • Studenti položili před MŠMT svíčky proti ohlášené úpravě maturit

    Před budovu Ministerstva školství v Praze dnes dopoledne položily desítky studentů svíčku jako symbol nesouhlasu s ohlášenými úpravami letošních maturit. Vadí jim, že úřad nechce zrušit ústní část zkoušky. V poledne bylo svíček něco přes 100. Studenti přicházeli na místo postupně od rána, aby se s ohledem na protiepidemická opatření nesešli na místě najednou. Akci pořádá studentská iniciativa Spravedlivá maturita s pomocí iniciativy NE:BRZO. Podle Jiřího Daniela Trávníčka z iniciativy NE:BRZO přišlo dopoledne k ministerstvu 100 až 200 lidí. Na Facebooku slíbilo účast kolem 700 lidí, dalších 120 uvedlo, že se o akci zajímá. „Dopoledne byla distanční výuka, takže čekáme, že víc lidí dorazí později,“ řekl Trávníček. Kolem poledne přicházeli na místo jednotlivci nebo dvojice studentů, kteří po zapálení svíčky místo zase opouštěli. Protestní akce bude pokračovat do 21:00, kdy začíná noční zákaz vycházení.

  • Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s ČR a SR do 27. února

    Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Českou republikou a Slovenskem nejméně do 27. února. Vyplývá to podle agentury APA z dnešního nařízení rakouského ministerstva zdravotnictví. Kontroly na hranicích s oběma státy zavedlo Rakousko kvůli koronavirové epidemii 9. ledna a v polovině minulého měsíce oznámilo jejich prodloužení do 7. února.

  • Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vyzývají k širšímu otevření škol

    Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vyzývají k širšímu otevření škol. Podle jejich Anticovid týmu by se vláda měla postarat o co nejrychlejší návrat žáků prvních stupňů základních škol. Učitelé by měli dostat od státu respirátory druhé nejvyšší třídy, nebo by měl kabinet zajistit možnost plošného testování žáků. Strany to sdělily v dnešní tiskové zprávě. „Distanční výuka nedokáže plně nahradit výuku prezenční, kvalita i plnohodnotnost vzdělávání klesá a děti trpí nedostatkem sociálních kontaktů,“ uvedl místopředseda ODS Martin Baxa. Podle poslance KDU-ČSL Marka Výborného vláda evidentně nepokládá vzdělávání za prioritu. „S tou nejistotou je potřeba skončit a ukázat lidem světlo na konci tunelu,“ zdůraznil. Podle senátora TOP 09 Jana Grulicha jsou další týdny a měsíce bez škol už nepřijatelné.

  • Vláda chce lidi zavřít mezi čtyři stěny, to není řešení, říkají komunisté

    Nouzový stav aktuálně platí od 5. října zatím do 14. února. Žádost o jeho další prodloužení by měla vláda projednat v pondělí a Sněmovna posoudit ve čtvrtek odpoledne. „Vzhledem k ignorování našich požadavků doporučujeme vládě, aby si podporu hledala u těch politických subjektů, jejichž požadavkům bude ochotna a schopna vyhovět,“ stojí ve stanovisku KSČM. Strana se ohradila proti Babišovu výroku o ohrožení zdraví občanů. „Naopak, KSČM šlo vždy právě o občany, i teď tomu není jinak. Vládní představa, že řešením je zavřít lidi mezi čtyři stěny, rozhodně není naší vizí,“ uvedli komunisté.

  • Omezení pohybu? Nejprve musíme lidi motivovat, řekl Hamáček

    Hamáček se vyjádřil také k návrhu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k omezení pohybu lidí. Podle místopředsedy vlády by před dalším zpřísňováním měli být lidé motivováni, aby přijatá opatření dodržovali. „Nejdřív pojďme lidi motivovat, ať dodržují stávající opatření, než zpřísníme,“ poznamenal Hamáček. Ministerstvo vnitra má podle něj připravené varianty. Připomněl, že sociální demokracie navrhuje bonus pro lidi v karanténě, aby zůstali doma a nešířili virus. „Tady bych začal,“ dodal.

  • Hamáček: Neprodloužení stavu nouze je hazard se zdravím a životy

    Neprodloužení nouzového stavu znamená hazard se zdravím a lidskými životy. Uvedl to vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Je připraven jednat o konkrétních opatřeních, handlování s hlasy za rušení opatření ale považuje za nedůstojné. Při prodlužování nouzového stavu dosud menšinová vláda spoléhala na hlasy komunistů, ti ale pro další prodloužení nechtějí hlasovat. „Neprodloužit nouzový stav znamená hazard se zdravím a lidskými životy všech, bez ohledu na sympatie či antipatie k vládě nebo opozici. Jsem připraven jednat o konkrétních opatřeních, ale handlovat s hlasy za rušení opatření je nedůstojné,“ uvedl Hamáček. Nepodpořit další prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 14. února, se dnes rozhodlo širší vedení KSČM. Komunisté se shodli na tom, že nutná opatření proti šíření epidemie může kabinet vyhlásit i bez toho, aby nouzový stav nadále trval.

  • Skončili jsme, už nebude diskuse, řekli komunisté

    „Už není prostor pro diskusi, probíhala už od ledna,“ řekl Filip k odmítnutí prodloužení nouzového stavu.

  • Filip: Chtěli jsme návrat dětí do škol a otevření horských středisek

    „Měli jsme racionální požadavky, například návrat dětí do škol, který by umožnil maminkám návrat do zaměstnání. Druhou podmínkou bylo nastavení pravidel na horách, protože lidé tam stejně jezdí. Vláda chce ale asi vyjednávat jiné věci, je menšinová, je to pouze její odpovědnost,“ dodal Filip.

Reklama

Hlavní zprávy