Hlavní obsah

Babiš: Prezident mi doporučil jednat s komunisty a Okamurou

Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman v úterý v Lánech doporučil Andreji Babišovi pokračovat v jednání o sestavení vlády. O termínu, dokdy by mělo být jednání u konce, podle Babiše nebyla řeč.

Článek

Týden poté, co sociální demokraté odmítli nabídku hnutí ANO na spolupráci v koaliční vládě, konzultoval Andrej Babiš neschopnost sestavit vládu s prezidentem.

Babiš uvedl, že mu prezident doporučil, aby po krachu jednání s ČSSD vyjednával o případné podpoře či spolupráci na novém kabinetu s komunisty a Okamurovým hnutím SPD. Podle Babiše byl prezident překvapen, že sociální demokraté nabídku ANO na pět ministerských křesel odmítli.

Právě s účastí hnutí SPD v případné vládě však panuje v Babišově hnutí nesouhlas. Velký problém s takovou situací vyjádřil například ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický.

Babiš řekl, že nyní musí hnutí ANO novou situaci kolem sestavování vlády posoudit. V hlasování na úterním jednání klubu poslanců ANO vyjádřila většina přítomných nesouhlas s tím, aby ANO se sociálními demokraty začalo znovu jednat.

Babiš také řekl, že od prezidenta nedostal žádný termín, do něhož má čas vládu sestavit.

Reklama

Doporučované