Hlavní obsah

Koaliční zápletka. Přistoupí ANO na vládu bez Babiše, nebo se vzdá financí?

Přepustí ANO sociálním demokratům finance? Sledujte, co si o tom myslí jeho politici.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš jednal se zástupci ČSSD kvůli právě sestavované vládě. Do týdne by mohlo být jasno.

Článek

Jednání o vládě dnes pokročila v otázce programu, naopak personální záležitosti jsou i nadále zásadní problém. Novinářům to po schůzce se zástupci hnutí ANO řekl předseda ČSSD Jan Hamáček, který připomněl výhrady sjezdu sociální demokracie k účasti trestně stíhaného člověka ve vládě. „Hnutí ANO si vyžádalo čas na přípravu řešení, jak postupovat personálně. Míč je na jejich straně.” Sociální demokracie chce resort vnitra nebo financí.

Příští pátek se pak sejde předsednictvo ČSSD, které nabídku posoudí.

Hamáček naznačil, že pokud ANO neustoupí od nominace trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše, nebo nepřenechá sociální demokracii ministerstvo vnitra či financí, znamenalo by to konec jednání. ČSSD totiž není připravena k dalšímu ústupku tohoto typu.

ČSSD a klíčové jednání o koaliční vládě s ANO.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Místopředseda ANO Richard Brabec novinářům řekl, že jediným kandidátem hnutí na premiéra zůstává a zůstane šéf Andrej Babiš.

Brabec řekl, že personální představy, pozice premiéra a programové záležitosti spolu souvisí, nelze vytrhovat z kontextu pouze jeden z těchto předmětů jednání. „My se o tom budeme radit, čas na to relativně je. Budeme se o tom radit přes Velikonoce. Je týden čas a ten vyplníme intenzivním jednáním,“ řekl. ANO podle něj nicméně jistě neustoupí od názoru, že premiérem může být pouze Babiš.

Už příští sobotu, 7. dubna, by mělo vnitrostranické referendum ČSSD schvalovat, zda sociální demokracie půjde do vlády s hnutím ANO. Čas na vyjednávání expertních týmů se tak krátí.

Zatím to vypadá, že menšinový koaliční kabinet by měl být tvořen ze zástupců hnutí ANO a ČSSD, podporu by měla nová vláda získat od komunistů.

Prozatím se ale nepodařilo vyjednat problematiku v oblasti daní nebo vyplácení sociálních dávek. Rozpory jsou i v tom, jakou výši platu by měli nemocní lidé dostávat v prvních třech dnech nemoci. Jasný není ani počet ministerstev, který by měla ČSSD ve vládě získat. Sociální demokraté chtějí pět resortů, Andrej Babiš je ale ochoten poskytnout jim jen čtyři.

Kvůli obvinění předsedy ANO Andreje Babiše z podvodu v případě farmy Čapí hnízdo chtějí sociální demokraté kontrolovat buď ministerstvo financí, nebo vnitra.

Obviněný Babiš je zřejmě největší překážkou, proč by vyjednávání mezi hnutím ANO a ČSSD mohlo ztroskotat. Ve vnitrostranickém referendu by právě kvůli němu nemuseli straníci vstup ČSSD do vlády potvrdit.

Objevily se i hlasy, které volají po tom, aby v nové vládě nebyl kromě Babiše ani předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Tedy ani jeden z šéfů koaličních stran.

Reklama

Doporučované