Hlavní obsah

Babiš jednal s KSČM. O vládě, ale i o vyhoštění ruských diplomatů

Klíčová jednání mezi ANO a ČSSD se odsouvají na příští týden. Dosud se prý nepotkaly všechny expertní týmy obou stran.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš se na Úřadu vlády sešel s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

Článek

Politická vyjednávání o příští vládě Andreje Babiše se v pátek mírně odchýlila od plánu.

Původně se totiž Andrej Babiš a jeho tým měli sejít s vyjednávači sociálních demokratů, aby probrali programové neshody, na něž narazili během týdne.

Sociální demokraté však schůzku odložili až na příští týden. Jako důvod uvedli, že se ještě nestihly potkat všechny týmy, které jednotlivé pasáže programu společné vlády ANO a ČSSD dohadují.

Andrej Babiš se místo toho vpodvečer setkal s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, jehož strana je připravena nově vznikající vládu podpořit. V sobotu má totiž postoj komunistů potvrdit zasedání jejich ústředního výboru.

ANO jednalo o vládě s KSČM.Video: Seznam Zprávy

Vojtěch Filip po setkání s ANO uvedl, že komunisty čeká ještě třístranné jednání spolu s ČSSD - to by se mělo uskutečnit zřejmě v úterý.

Setkání Babiše s Filipem však dostalo i další agendu, kterou premiér v demisi přivezl ze summitu EU v Bruselu.

Babiš tam řekl, že nevylučuje, že by Česko vyhostilo některé ruské diplomaty kvůli událostem, které se odehrály v souvislosti s útokem na dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Filip k této kauze uvedl, že Babiš chce v pondělí o vyhoštění ruských diplomatů ještě jednat s ministrem zahraničních věcí Martinem Stropnickým. Podle Filipa jde o agendu současné vlády v demisi, nikoliv vlády, o jejímž vzniku se aktuálně jedná. Nejprve by se podle předsedy KSČM mělo vyšetřovat a pak až vyhošťovat.

Reklama

Doporučované